News

Biserica Ortodoxă Română, atacată de Patriarhia Moscovei. „Vor suferi consecințe grave”

Biserica Ortodoxă Rusă amenință Patriarhia Română cu consecințe grave dacă se va extinde în Ucraina și Republica Moldova
13.03.2024 | 13:49
Biserica Ortodoxa Romana atacata de Patriarhia Moscovei Vor suferi consecinte grave
Patriarhia Română vrea extinderea în Moldova și Ucraina, dar Rusia se opune: „Va suferi consecințe grave". Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hotărârea Bisericii Ortodoxe Române de a-și extinde sfera de influență canonică în Republica Moldova și în anumite regiuni din Ucraina a provocat reacții la Moscova. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a emis amenințări cu “consecințe serioase”, fără a oferi detalii specifice.

E scandal în Biserica Ortodoxa Română și Rusia

Scandalul bisericesc se concentrează pe Mitropolia Basarabiei și fostele teritorii românești din Ucraina. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la finele lunii februarie să-și extindă jurisdicția canonică în aceste regiuni.

ADVERTISEMENT

Această decizie a fost luată în contextul unei migrări în masă a credincioșilor de la Mitropolia Moldovei (asociată Rusiei) către Mitropolia Basarabiei în ultimele luni.

Ce a transmis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Potrivit documentului Bisericii Ortodoxe Ruse citat de stiripesurse.ro, preoților din Republica Moldova care au făcut trecerea li s-a interzis să oficieze slujbe până când nu se vor pocăi.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceasta, BOR a înființat Biserica Ortodoxă Română din Ucraina ca urmare a distanțării tot mai accentuate a ortodocșilor ucraineni de Moscova, inclusiv prin schimbarea datei tradiționale a Crăciunului de la 7 ianuarie la 25 decembrie.

„A JUDECAT hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind înființarea “Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina” și nerecunoașterea valabilității interdicțiilor canonice impuse clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova, acceptate fără scrisori de eliberare către “Mitropolia Basarabiei” a Patriarhiei Române.

ADVERTISEMENT

În comunicatul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 se menționează că “se declară binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe române din Ucraina de restabilire a comuniunii cu Biserica Mamă – Patriarhia Română prin organizarea lor legală într-o structură religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, precum și că “toți clericii ortodocși români… din Republica Moldova, revenind la Mitropolia Basarabiei, sunt clerici canonici… și orice sancțiune disciplinară aplicată acestora ca urmare a apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit Hotărârii Sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992 privind înființarea “Mitropoliei Basarabiei”.

Totodată, decizia Sinodului a reafirmat că toți clericii ortodocși români și credincioșii care se întorc în Mitropolia Basarabiei sunt considerați clerici canonic binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară împotriva lor din cauza apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și fără valoare, conform hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

ADVERTISEMENT

Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, a solicitat sprijinul Sinodului Ortodox Rus în momentul în care Mitropolia Basarabiei a avansat în Republica Moldova, participând la ședința în care BOR este amenințată cu “consecințe grave”.

ADVERTISEMENT