News

Patronii stației GPL de la Crevedia au semnat, în închisoare, că renunță la benzinăriile din Moldova. Ulterior, au fost lăsați să plece acasă

Patronii stației GPL care a provocat explozia de la Crevedia au trecut la măsuri radicale, chiar înainte să scape din spatele gratiilor.
17.01.2024 | 17:48
Patronii statiei GPL de la Crevedia au semnat in inchisoare ca renunta la benzinariile din Moldova Ulterior au fost lasati sa plece acasa
Ionuț Doldurea, patronul stației GPL care a explodat la Crevedia, a luat o decizie importantă, în spatele gratiilor / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului din Caracal și partenerul lui, Cosmin Ionuț Stângă, patronii societății Flagas SRL care administra stația GPL de la Crevedia, au scăpat de arestul preventiv la sfârșitul lunii noiembrie. Cu doar câteva săptămâni înainte, ei au semnat că renunță la mai multe active ale societății.

Adunarea Generală din spatele gratiilor

Patronii stației GPL care a explodat pe 26 august 2023, la Crevedia, au semnat, pe data de 6 octombrie 2023, o hotărâre a adunării generale a asociaților prin care renunță la șase puncte de lucru care aparțineau firmei.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre șase stații GPL situate în județele Iași și Vaslui, care aparțineau societății Flagas SRL. Hotărârea adunării generale a dus la actualizarea actului constitutiv al companiei și a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 17 noiembrie.

Decizia patronilor venea la trei săptămâni după ce aceștia au închis și radiat alte trei puncte de lucru, în Vrancea, Teleorman și Buzău, dar și înființarea unei alte stații în județul Prahova. De asemenea, a mai fost înființat un punct de lucru în București. Și această hotărâre a fost semnată în perioada de arest preventiv.

ADVERTISEMENT

Patronii stației GPL de la Crevedia își construiau un imperiu

În acest moment, Flagas SRL mai deține un număr de 22 de punct de lucru în: Botoșani, Brașov (5), București, Călărași, Dâmbovița (3), Giurgiu (2), Ialomița, Olt, Ilfov (3), Prahova și Teleorman (3).

Acestea nu sunt singurele stații GPL pe care fiul primarului din Caracal și partenerul său le dețin în țară. În noiembrie 2022, cei doi au preluat integral o firmă concurentă, Rombeer Crîngașu SRL, în schimbul sumei de 9,5 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Rombeer Crîngașu deține, de asemenea, 19 puncte de lucru în Prahova, Ilfov și Dâmbovița. În 2022, cifra cumulată a celor două societăți a fost de aproape 900 de milioane de lei, iar profitul a depășit 40 de milioane de lei.

Doldurea și Stângă au stat în arest două luni și jumătate

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă au stat în arest preventiv din 5 septembrie până în 29 noiembrie 2023, în dosarul tragediei de la Crevedia, în urma căreia șase persoane au decedat, 55 au fost rănite, șapte case au fost distruse total și alte 82 de imobile au fost avariate.

ADVERTISEMENT

Parchetul General îi acuză pe cei doi că nu au respectat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, ”creându-se un pericol iminent de producere a unui accident în muncă”.

Procurorii spun că Doldurea și Stângă aveau o politică de funcționare bazată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind alimentarea, transportul, transvazarea și depozitarea combustibilului GPL. În cauză, 169 de persoane sunt părți vătămate, din care 132 s-au constituit parte civilă, solicitând despăgubiri totale de 26,4 milioane euro și peste 600 de milioane de lei.

Patronii și-au făcut sărbătorile în vile de sute de mii de euro

Doldurea și Stângă și-au petrecut sărbătorile în arest la domiciliu. Primul locuiește într-o vilă de 300.000 de euro în Corbeanca, iar cel se-al doilea deține un imobil în Sectorul 1, evaluat la peste 500.000 de euro.

Pe 26 august 2023, o explozie uriașă a avut loc la o fostă stație GPL care aparținea societății Flagas SRL, în Crevedia. O a doua deflagrație s-a produs câteva ore mai târziu, când la fața locului ajunseseră deja polițiștii și pompierii.

Din anchetă rezultă faptul că angajații societății mutau gaz lichefiat dintr-o cisternă în alta cu ajutorul unui sistem improvizat. Potrivit lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, firma nu avea documente sau autorizație de funcționare pentru respectivul punct de lucru, iar ISU i-a retras autorizația de securitate de incendiu încă din anul 2020.

De la acea dată, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă n-au mai vândut GPL la respectiva stație, dar au continuat să depoziteze gaz lichefiat la respectivul punct de lucru. În acte, stația GPL de la Crevedia figura drept parcare.

ADVERTISEMENT