Ion Doldurea s-a autosuspendat din PSD după exploziile de la Crevedia, în urma cărora au decedat cinci persoane, alte 54 suferind vătămări corporale. Patronii firmei Flagas SRL, cea care deținea punctul de lucru de GPL de la Crevedia, sunt fiul lui Doldurea, Ionuț, și partenerul său de afaceri, Cosmin Stîngă, arestați pentru 30 de zile la începutul săptămânii trecute.
De altfel, familia Doldurea deține mai multe firme în domeniul GPL, afaceri începute de Ion Doldurea încă din anii 90, dar la care a renunțat și le-a lăsat fiilor săi în 2018. În 2020, Ion Doldurea a fost ales primar în Caracal, din partea PSD. În ianuarie 2021, Ion Doldurea a acceptat, în calitate de primar, două donații, de la Ocolul Silvic Caracal și de la Asociația Clubul Sportiv Caracal.
Este vorba despre 14,06 metri cubi de cherestea, din partea ocolului silvic, și o lucrare pentru împrejmuirea gardului unei școli generale din Caracal, din partea clubului sportiv, în valoare de aproape 70.000 lei. Instituția Prefectului – Județul Olt s-a sesizat și l-a dat în judecată pe Ion Doldurea, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, cerând în instanță să fie anulate cele două dispoziții prin care Doldurea a acceptat donațiile.
Dosarul a fost înregistrat pe 14 iunie 2021 la Tribunalul Olt. Reclamantul a arătat în instanță că cele două acte administrative, aşa cum au fost emise, sunt nelegale întrucât acceptarea donaţiilor s-a realizat cu eludarea prevederilor art.291 alin.(4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea bunurilor donate nefiind realizată de către un evaluator contractat în condiţiile legii.
De asemenea, avocații Instituției Prefectului au semnalat că documentele comunicate de autoritatea publică locală, facturile fiscale şi chitanţele nu pot substitui o evaluare realizată de o persoană autorizată. „Atâta timp cât bunurile donate nu au fost evaluate, acceptarea acestora este lovită de nulitate, iar cele două acte administrative sunt emise cu nerespectarea normei juridice care ocroteşte un interes general, a unei norme imperative de ordine publică care instituie condiţia de validitate”, se arată în dosar.
Reclamantul a arătat că, prin dispoziţiile nr.43/13.01.2021 şi nr.51/15.01.2021, primarul municipiului Caracal a dispus acceptarea ofertelor de donaţie depuse de Ocolul Silvic Caracal, constând în material lemnos în cantitate de 14,06 metri cubi, sortiment cherestea tivită specia brad şi Asociaţia Clubul Sportiv Caracal, constând în „împrejmuire gard Şcoală Generală nr.3 Caracal”, în valoare de 68.817,92 lei.
În motivarea întâmpinării, primarul Ion Doldurea a arătat că la emiterea celor două acte administrative “nu au fost eludate prevederile art. 291 alin.4 din OUG nr.57/2019, aşa cum în mod eronat se precizează în cererea de chemare în judecată. Acceptarea donaţiilor şi a legatelor făcute către unităţile administrativ teritoriale se aprobă prin: dispoziţia conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice locale, pentru donaţiile și legatele de bunuri mobile a căror valoare de piață este mai mică sau egală cu 500.000 lei”.
Primarul din Caracal a comunicat instanței că, prin cele două acte administrative, a acceptat două oferte de donaţie a căror valoare este mai mică de jumătate de milion lei. “Bunurile donate au valoarea stabilită conform facturilor şi chitanţelor depuse de donatori, documente care au stat la baza acceptării donaţiei, în acest context, prevederile art.291 alin.4 din OUG nr.57/2019 nu se aplică acestei situaţii, în condiţiile în care valoarea de piaţă a bunurilor donate este stabilită prin documente justificative”, se mai specifică în dosarul consultat de FANATIK.
După ce a consultat ambele părți implicate, instanţa a apreciat că cele două acte administrative de acceptare a donaţiilor s-a realizat cu eludarea prevederilor art.291 alin.(4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, în condiţiile în care valoarea bunurilor donate nu a fost realizată de către un evaluator autorizat, iar contractele de donaţie nu au fost încheiate în formă autentică.
Pe 17 noiembrie 2021, Tribunalul Olt a admis cererea formulată de Instituţia prefectului -judeţul Olt, în contradictoriu cu pârâtul Primarul municipiului Caracal-Ion Doldurea şi intervenienţii Direcţia Silvică Olt – Ocolul Silvic Caracal şi Asociaţia Club Sportiv Caracal şi a dispus anularea Dispoziţiilor nr.43 /13.01.2021 şi nr.51 /15.01.2021 cu privire la acceptarea ofertelor de donaţie depuse de către cele două entități.
Primarul Ion Doldurea a formulat apel pe 26 ianuarie 2022, iar dosarul al cărui obiect este “anulare act administrativ” a fost înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 4 februarie 2022. După aproape două luni, pe 13 aprilie 2022, instanța a menținut hotărârea atacată, respingând recursul ca nefondat. Hotărârea Curții de Apel a fost definitivă, astfel că Ion Doldurea a pierdut procesul.