News

Primarul din Caracal a fost chemat în fața justiției pentru că a acceptat două donații. De la cine a primit bunurile Ion Doldurea

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a figurat ca pârât într-un dosar în care Instituția Prefectului din județul Olt a cerut anularea a două acte de donație.
13.09.2023 | 14:33
Primarul din Caracal a fost chemat in fata justitiei pentru ca a acceptat doua donatii De la cine a primit bunurile Ion Doldurea
Ion Doldurea, primarul din Caracal, s-a autosuspendat din PSD după exploziile de la Crevedia. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Primăria Caracal, Facebook ISU
ADVERTISEMENT

Ion Doldurea s-a autosuspendat din PSD după exploziile de la Crevedia, în urma cărora au decedat cinci persoane, alte 54 suferind vătămări corporale. Patronii firmei Flagas SRL, cea care deținea punctul de lucru de GPL de la Crevedia, sunt fiul lui Doldurea, Ionuț, și partenerul său de afaceri, Cosmin Stîngă, arestați pentru 30 de zile la începutul săptămânii trecute.

Primarul din Caracal a acceptat donații de cherestea și o lucrare la gardul unei școli

De altfel, familia Doldurea deține mai multe firme în domeniul GPL, afaceri începute de Ion Doldurea încă din anii 90, dar la care a renunțat și le-a lăsat fiilor săi în 2018. În 2020, Ion Doldurea a fost ales primar în Caracal, din partea PSD. În ianuarie 2021, Ion Doldurea a acceptat, în calitate de primar, două donații, de la Ocolul Silvic Caracal și de la Asociația Clubul Sportiv Caracal.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 14,06 metri cubi de cherestea, din partea ocolului silvic, și o lucrare pentru împrejmuirea gardului unei școli generale din Caracal, din partea clubului sportiv, în valoare de aproape 70.000 lei. Instituția Prefectului – Județul Olt s-a sesizat și l-a dat în judecată pe Ion Doldurea, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, cerând în instanță să fie anulate cele două dispoziții prin care Doldurea a acceptat donațiile.

Dosarul a fost înregistrat pe 14 iunie 2021 la Tribunalul Olt. Reclamantul a arătat în instanță că cele două acte administrative, aşa cum au fost emise, sunt nelegale întrucât acceptarea donaţiilor s-a realizat cu eludarea prevederilor art.291 alin.(4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea bunurilor donate nefiind realizată de către un evaluator contractat în condiţiile legii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, avocații Instituției Prefectului au semnalat că documentele comunicate de autoritatea publică locală, facturile fiscale şi chitanţele nu pot substitui o evaluare realizată de o persoană autorizată. „Atâta timp cât bunurile donate nu au fost evaluate, acceptarea acestora este lovită de nulitate, iar cele două acte administrative sunt emise cu nerespectarea normei juridice care ocroteşte un interes general, a unei norme imperative de ordine publică care instituie condiţia de validitate”, se arată în dosar.

Ion Doldurea a arătat că valoarea bunurilor este mai mică de 500.000 lei

Reclamantul a arătat că, prin dispoziţiile nr.43/13.01.2021 şi nr.51/15.01.2021, primarul municipiului Caracal a dispus acceptarea ofertelor de donaţie depuse de Ocolul Silvic Caracal, constând în material lemnos în cantitate de 14,06 metri cubi, sortiment cherestea tivită specia brad şi Asociaţia Clubul Sportiv Caracal, constând în „împrejmuire gard Şcoală Generală nr.3 Caracal”, în valoare de 68.817,92 lei.

ADVERTISEMENT

În motivarea întâmpinării, primarul Ion Doldurea a arătat că la emiterea celor două acte administrative “nu au fost eludate prevederile art. 291 alin.4 din OUG nr.57/2019, aşa cum în mod eronat se precizează în cererea de chemare în judecată. Acceptarea donaţiilor şi a legatelor făcute către unităţile administrativ teritoriale se aprobă prin: dispoziţia conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice locale, pentru donaţiile și legatele de bunuri mobile a căror valoare de piață este mai mică sau egală cu 500.000 lei”.

Primarul din Caracal a comunicat instanței că, prin cele două acte administrative, a acceptat două oferte de donaţie a căror valoare este mai mică de jumătate de milion lei. “Bunurile donate au valoarea stabilită conform facturilor şi chitanţelor depuse de donatori, documente care au stat la baza acceptării donaţiei, în acest context, prevederile art.291 alin.4 din OUG nr.57/2019 nu se aplică acestei situaţii, în condiţiile în care valoarea de piaţă a bunurilor donate este stabilită prin documente justificative”, se mai specifică în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ion Doldurea a pierdut procesul

După ce a consultat ambele părți implicate, instanţa a apreciat că cele două acte administrative de acceptare a donaţiilor s-a realizat cu eludarea prevederilor art.291 alin.(4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, în condiţiile în care valoarea bunurilor donate nu a fost realizată de către un evaluator autorizat, iar contractele de donaţie nu au fost încheiate în formă autentică.

Pe 17 noiembrie 2021, Tribunalul Olt a admis cererea formulată de Instituţia prefectului -judeţul Olt, în contradictoriu cu pârâtul Primarul municipiului Caracal-Ion Doldurea şi intervenienţii Direcţia Silvică Olt – Ocolul Silvic Caracal şi Asociaţia Club Sportiv Caracal şi a dispus anularea Dispoziţiilor nr.43 /13.01.2021 şi nr.51 /15.01.2021 cu privire la acceptarea ofertelor de donaţie depuse de către cele două entități.

Primarul Ion Doldurea a formulat apel pe 26 ianuarie 2022, iar dosarul al cărui obiect este “anulare act administrativ” a fost înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 4 februarie 2022. După aproape două luni, pe 13 aprilie 2022, instanța a menținut hotărârea atacată,  respingând recursul ca nefondat. Hotărârea Curții de Apel a fost definitivă, astfel că Ion Doldurea a pierdut procesul.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română