News

Patru bănci au intrat în vizorul ANPC. Controale de amploare, există suspiciuni cu ratele în franci elvețieni, ROBOR și IRCC

Sunt controale de amploare la băncile din țară. Anunțul președintelui ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor).
25.09.2023 | 11:07
Patru banci au intrat in vizorul ANPC Controale de amploare exista suspiciuni cu ratele in franci elvetieni ROBOR si IRCC
Controale de amploare, suspiciuni cu ratele în franci elvețieni, ROBOR și IRCC. Foto: Stirile Pro TV
ADVERTISEMENT

Sunt controale de amploare la băncile din țară, efectuate de ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor). Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Horia Constantinescu, în timpul unei emisiuni la Prima News.

Controale de amploare la patru bănci din România

Potrivit acestuia, vizate sunt patru bănci din România asupra cărora planează suspiciuni privind calculul ratelor în franci elvețieni, ROBOR și IRCC. Președintele ANPC nu a dezvăluit numele acestora, însă a spus că „au loc acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare, în raport cu patru instituții bancare”.

ADVERTISEMENT

De altfel, Horia Constantinescu a precizat că în urma câștigării procesului cu Raifeisen Bank, peste 9.000 de consumatori din România și-au recuperat peste 20 de milioane de euro de la instituția bancară.

„Am făcut ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, se desfăşoară în timp ce noi vorbim acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare”, a declarat președintele ANPC.

ADVERTISEMENT

„Chiar în timp ce noi vorbim, din ce ştiu a fost demarată în raport cu patru instituţii bancare, existând suspiciuni plecând de la situaţia francului elveţian până la IRCC şi ROBOR”,  a adăugat Horia Constantinescu, la Prima News, potrivit news.ro.

Horia Constantinescu: „Sunt oameni ce au ales să divorţeze şi să ducă doar unul din ei povara aceasta”

De asemenea, Banca Națională a României a fost informată de ANPC după ce o instituție bancară a specificat faptul că „gradul de îndatorare se calculează cât din rată îţi poţi permite să achiţi la momentul acordării”. Horia Constantinescu a amintit că în acest context, românii sunt nevoiți să treacă prin situații greu de imaginat.

ADVERTISEMENT

„Şi, după aceea, ăla nu mai plăteşte utilităţi, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depăşeşti 40%, dar ştim cu toţii că, în raport cu francul elveţian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au devenit de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situaţie greu de imaginat.

Nu din punct de vedere al stabilităţii financiare, ci al stabilităţii emoţionale, al stabilităţii relaţionare pentru că sunt oameni ce au ales să divorţeze şi să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, mai spune Horia Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Amintim că în luna mai, Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat opt bănci din România, după ce au fost constate practici înșelătoare privind calcularea ratelor. Anterior, alte 11 instituții bancare au fost amendate din același motiv.

ADVERTISEMENT
Tags: