News

Pavilion închis la spitalul de psihiatrie Socola. Pacienții au fost năpădiți de ploșnițe

Institutul de Psihiatrie Socola din Iași a decis închiderea temporară a unui pavilion din cauza unei infestații cu ploșnițe.
30.09.2023 | 16:46
Pavilion inchis la spitalul de psihiatrie Socola Pacientii au fost napaditi de plosnite
Una din clădirile Institutului de Psihiatrie Socola/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizia de închidere a pavilionului a fost luată miercuri, 27 septembrie, după ce s-a constatat că infestația cu ploșnițe este atât de mare încât necesită o dezinsecție aprofundată, astfel că pacienții au fost realocați către alte pavilioane ale spitalului, informează Ziarul de Iași.

Conducerea spitalului Socola a confirmat închidrea Secției VIII Acuți (toxicodependență), pacienții fiind redistribuiți, iar personalului medical fiindu-i interzis accesul în pavilion până la finalizarea procedurii de dezinsecție.

ADVERTISEMENT

Secţia a fost închisă, iar pacienţii au fost externaţi la cerere sau redistribuiţi către celelalte secţii ale institutului, după ce au fost supuşi unei igienizări prealabile şi după ce li s-au furnizat echipamente de unică folosinţă.

La preluarea pe noile secţii, în baza procedurilor existente la nivelul unităţii medicale, pacienţii au fost din nou igienizaţi”, au comunicar reprezentanții Institutului de Psihiatrie Socola. Totodată a fost informată și Direcția de Sănătate Publică Iași.

ADVERTISEMENT

De altfel, a mai existat un caz când a fost invocată prezența ploșnițelor în spitalul ieșean. Potrivit publicației citate, în decembrie 2022, a fost depusă o sesizare privind prezența insectelor la unul dintre pavilioane, care era deja retrocedat de instanță familiei de boieri Winkler.

S-au făcut controale atât de către conducerea spitalului, cât și de către Direcția de Sănătate Publică, dar s-a ajuns la concluzia că aspectele din sesizare nu se confirmă. Cu toate acestea, pavilionul a rămas în continuare închis întrucât, fiind o clădire retrocedată, Institutul nu mai putea face lucrările de modernizare necesare.

ADVERTISEMENT

Practic, această sesizare, care nu este fundamentată real fiindcă nu au fost găsite ploşniţe acolo, ne-a ajutat să facem acest pas şi să închidem pur şi simplu pavilionul. Nu este clădirea noastră, nu putem să facem modificări, modernizări, nu putem să creştem confortul pacienţilor de acolo, astfel că am luat decizia de a-i muta permanent şi să închidem pavilionul”, afirmau reprezentanții spitalului.

O altă clădire a spitalului a fost afectată de un incendiu puternic a avut loc în noaptea de Crăciun a anului 2020. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, un pacient de 33 de ani a decedat, în vreme ce alți 18 au fost evacuați.

ADVERTISEMENT

La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere și un echipaj de terapie intensivă cu medic. Din păcate, victima era semiconștientă, prezenta arsuri asociate cu simptome de intoxicație cu fum și nu a mai putut fi salvată.

ADVERTISEMENT