News

Pedepse grele pentru un grup de samsari de mașini din Cluj. Trei condamnări pentru evaziune fiscală

Tribunalul Cluj a pronunțat condamnările într-un dosar de evaziune fiscală comisă de un grup de samsari de mașini, prejudiciul fiind stabilit la peste 700.000 de lei.
30.04.2022 | 17:03
Pedepse grele pentru un grup de samsari de masini din Cluj Trei condamnari pentru evaziune fiscala
Pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Persoanele condamnate vindeau mașini aduse din străinătate, însă au ascuns o parte din venituri pentru a nu plăti taxe statului român. Doi dintre ei au fost condamnați la închisoare cu executare, în timp ce al treilea a scăpat cu o condamnare cu suspendare, informează Gazeta de Cluj.

Șapte ani de închisoare, pedeapsa cea mai aspră

Pedeapsa cea mai grea pedeapsă a primit-o Raul Dan Muntean care a fost condamnat la „şapte ani închisoare cu executare în regim de detenţie şi interzicerea pe o perioadă de 6 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza II, b şi c din Codul penal din 1968, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator”, potrivit sentinței judecătorilor clujeni.

ADVERTISEMENT

Daniel Bodea a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare în urma contopirii cu o pedeapsă anterioară pentru furt calificat, pentru care primise inițial pedeapsă cu suspendare.

Constată că prezenta infracţiune este concurentă cu infracţiunea de furt calificat, (…) pentru care a fost condamnat inculpatul Bodea Daniel prin sentinţa penală nr. 281/04.10.2019 a Judecătoriei Huedin, definitivă la 04.02.2020 la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de 3 ani ( faptă comisă la 10.08.2018).

ADVERTISEMENT

Dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată acestuia. (…) dispune contopirea pedepselor aplicate pentru infracţiunile concurente, inculpatul executând pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă, adică cu 8 luni rezultând pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare în regim de detenţie”, arată sentința.

O sentință mai blândă a primit al treilea inculpat, Andrei Boldijar care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru 10 acte materiale de evaziune fiscală în formă continuată. Termenul de supraveghere a fost fixat la 5 ani.

ADVERTISEMENT

În plus, cei trei vor trebui să plătească 700.974 lei, bani câștigați de pe urma evaziunii fiscale realizate prin intermediul firmei SC AUTO DANI & DAN SRL, care-i aparținea lui Daniel Bodea.

Al doilea mare dosare de evaziune fiscală

Andrei Boldijar a intrat în atenția presei în urmă cu trei ani când el și familia sa au fost ținta unui atac comis de către trei bărbați mascați. Aceștia au intrat în apartamentul în care locuia Boldijar și au început să-i lovească pe membrii familiei. Andrei Boldijar a reușit să-i alunge pe atacatori folosind un  pistol cu bile de cauciuc.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse judiciare, Boldijar ar fi vândut o mașină Mercedes cu 25.000 de euro unui interlop din București, însă ulterior s-a dovedit că mașina respectivă valora aproximativ 10.000 de euro.

Un alt dosar de evaziune fiscală în care au fost implicați samsarii de mașini de lux din Cluj a fost soluționat de instanță în urmă cu doi ani. În acest dosar prejudiciul estimat se ridică la 15.000.000 euro. Dumitru Plosca și Radu Bădescu au fost condamnați la 9 ani de închisoare și plata unui prejudiciu de 1.300.000 euro. Ceilalți membri ai rețelei sunt judecați într-un dosar separat.

ADVERTISEMENT