News

Pensia din România care nu va mai exista. Schimbări produse de noua lege a pensiilor

Pensia din România care nu va mai exista. Noua lege a pensiilor aduce schimbări importante pentru beneficiari, din anul 2024.
22.11.2023 | 09:58
Pensia din Romania care nu va mai exista Schimbari produse de noua lege a pensiilor
Pensia din România care nu va mai exista. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Pensia din România care nu va mai exista. Noua lege va aduce schimbări importante pentru români. Pensionarii se vor bucura de o sumă mai mare de bani, începând de anul viitor. Însă, ei trebuie să știe că un tip de pensie va dispărea.

Pensia din România care nu va mai exista

La ora actuală, în România există cinci tipuri de pensii. Însă, odată cu noua lege vor rămâne doar patru categorii de indemnizații. Acest lucru va fi posibil pentru că pensia anticipată fără penalizări nu va mai exista.

ADVERTISEMENT

Ea va fi eliminată, una dintre modificările aduse de noua lege a pensiilor făcând referire la reducerea la patru categorii de pensii. Astfel, posibilitatea de a primi pensie anticipată fără penalizări nu va mai exista.

Cele patru tipuri de indemnizații din România, din această categorie, vor fi următoarele: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Primul tip va ajunge la cei care au vârsta standard pentru pensionare și realizează stagiul minim de cotizare.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele patru tipuri de pensii din România

Pensia anticipată cu penalizări o va înlocui pe cea fără penalizări. Aceasta va ajunge la beneficiari cu maximum cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare. Totodată, va fi acordată celor care au cotizat peste stagiul complet prevăzut.

„Se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5. Precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5”, se arată în noua lege, potrivit avocat.net.

ADVERTISEMENT

Pensia de invaliditate este destinată persoanelor care nu dispun de o capacitate de muncă deplină. Se acordă în anumite condiții, de exemplu când respectivul a suferit un accident de muncă, a fost diagnosticat cu o boală profesională sau în cazul altor afecțiuni/accidente.

Pensia de urmaș aparține soțului supraviețuitor sau copiilor beneficiarului. Însă, în acest caz sunt de îndeplinit anumite condiții, cum ar fi ca soțul supraviețuitor să fi fost căsătorit cel puțin 15 ani cu pensionarul.

ADVERTISEMENT

Totodată, prin noua lege vor fi făcute modificări importante referitoare la vârsta standard de pensionare. Conform ajustărilor, din 2035, vârsta de pensionare standard va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

ADVERTISEMENT