News

Legea pensiilor, adoptată de Camera Deputaților. Scandal și contre în plen: “Va fi un haos bugetar”. Update

Deputații dezbat, luni, legea pensiilor, urmând ca apoi să fie votată. Săptămâna trecută, proiectul a fost adoptat de Senat.
20.11.2023 | 19:16
Legea pensiilor adoptata de Camera Deputatilor Scandal si contre in plen Va fi un haos bugetar Update
Legea pensiilor va fi dezbătută și votată luni în Camera Deputaților. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
20-11-2023
17:16

Noua Lege a pensiilor a fost adoptată

După o dezbatere cu scântei, noua Lege a pensiilor a fost adoptată și de Camera Deputaților. Actul normativ a fost adoptat cu 199 de voturi ”pentru”, 39 ”împotrivă” și 17 abțineri.

”Le mulțumesc colegilor din PSD, PNL și din UDMR. E o lege foarte bună. O felicit pe doamna ministru!”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

”PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL.

Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil. Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă.

Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor.

În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei, nivel de la care se aplică noua creștere votată azi”, a scris pe Facebook președintele PNL Nicolae Ciucă după votarea legii.

20-11-2023
17:07

Bucura-Oprescu: Legea va aduce echitate / Seidler: Este o minciună cap-coadă

În timp ce ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, declară că legea pensiilor va aduce echitate în sistem, deputatul USR Cristian Seidler susține că actul normativ va provoca un haos bugetar.

Simona Bucura-Oprescu precizează că prin acest act normativ se dorește să se aducă “echitate românilor”, pentru că se bazează pe doi piloni: contributivitatea și munca.

“Acest proiect este important pentru România, un proiect care își dorește să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar și pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante: contributivitatea și munca. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”, a explicat Bucura-Oprescu.

“Cred că este important ca fiecare dintre noi astăzi în ceea ce privește acest proiect de lege să arătăm că suntem o echipă, aceeași echipă care reprezentăm interesele românilor și înțelegem cât de important este, pe de o parte, să adoptăm acest act normativ în procedură de urgență, așa cum a aprobat Biroul permanent, dar, în același timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4 care ar fi înghețat pensiile românilor până în 2070. Contăm pe susținerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege și împreună ne dorim ca, în anii ce urmează, românii să se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce”, a mai spus ministrul muncii.

În schimb, deputatul USR Cristian Seidler a susținut că proiectul legii pensiilor este “o minciună cap-coadă”, subliniind faptul că acesta va crea “haos bugetar”.

“Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-ați obișnuit să faceți, să mințiți pensionarii pe care îi vedeți strict ca o masă de manevră în scop electoral. (…) Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, așa că ați amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva și aceasta este o minciună. O minciună cum că aveți bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanțelor spune și citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației. 

Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechitățile, pentru că o spune și Blocul Național Sindical, citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-ați salvat pentru cel puțin încă 40 de ani. USR își dorește creșterea pensiilor și un sistem de pensie echitabil, dar spunem “Nu” acestei minciuni legalizate și haosului bugetar pe care îl creați cu bună-știință”, a afirmat Seidler”, a precizat Cristian Seidler.

20-11-2023
11:30

Scandal în Parlament. AUR, protest în timpul ședinței

Ședința în care se dezbate legea pensiilor publice, adoptată recent de Senat în forma aprobată de Guvern, a început cu un scandal. Parlamentarii AUR s-au declarat nemulțumiți de modificările propuse și au început protestul.

Aceștia au venit cu pancarte pe care sunt scrise mai multe mesaje ce sunt adresate parlamentarilor puterii care dezbat noua lege a pensiilor în comisiile de specialitate. 

Pe pancarte sunt scrise texte precum: „Fără speciali”, „Românii egali în fața legii”, „Vrem mărire cu 60%” și „Femeia este o comoară”.

Adrian Solomon, șeful comisiei muncii din Camera Deputaților, le-a explicat deputaților AUR că nu s-au încadrat în timpul de depunere a amendamentelor și le-a cerut să își prezinte propunerile pentru dezbatere. 

Legea pensiilor va fi dezbătută și votată, luni, 20 noiembrie, în Camera Deputaților, care este for decizional. Documentul este în procedură de urgență, după ce în urmă cu o săptămână a fost adoptat de Senat.

Legea pensiilor va fi dezbătută și votată

Un raport privind proiectul de lege referitor la sistemul public de pensii va fi emis, în urma unei ședințe a Comisiei pentru muncăși protecție socială a Camerei Deputaților, care a început la ora 10:00.

ADVERTISEMENT

În cadrul acesteia vor fi prezenți oficiali din Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, Sănătății, Familiei, Ministerul Apărării și ai Ministerului de Interne. Începând cu ora 16:00 va avea loc ședința de plen a Camerei Deputaților.

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat cu 85 de voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri, în urma unor dezbateri cu scandal. Amintim că USR și AUR au cerut ca inițiativa legislativă să fie retrimisă comisiilor.

ADVERTISEMENT

Solicitările celor două formațiuni politice au fost respinse. USR a criticat graba cu privire la dezbaterea proiectului de lege, senatorul Irinueu Darău acuzând coaliția de guvernare de „dictatură”.

De altfel, senatoarea Anca Dragu a precizat că nu există sursă de finanțare pentru a fi majorate pensiile și că va aduce creșteri de taxe și impozite. În replică, senatorul PSD Ion Rotaru susține că proiectul a fost discutat cu Banca Mondială și Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu: „Vom avea pensii care vor crește cu 80%”

De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent că există resurse bugetare pentru aplicarea legii. Ea a dat asigurări că nu vor fi creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi aceste sume.

Pensiile vor fi majorate în două etape. Prima creștere se va produce de la 1 ianuarie 2024, odată cu indexarea cu rata inflației de 13,8%. A doua majorare va avea loc în septembrie 2024, atunci când pensiile vor fi recalculate.

ADVERTISEMENT

„Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%, pensii care vor crește cu 80%. Sunt simulări făcute de colegii noștri de la Casa Națională de Pensii cu persoane care se află acum în indemnizația minimă socială și care, pe calculele noastre, vor avea o creștere de 87%”, a transmis ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT