Pensie de urmaș 2024. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipulează extrem de clar câți ani trebuie să fie căsătorit un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș. Puțini cetățeni cunosc prevederile actului normativ.
Legea în vigoare spune că pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pe care a primit-o/ar fi primit-o persoana decedată. De acest venit beneficiază rudele cele mai apropiate.
Suma de bani este acordată de aceeași autoritate care a acordat/ar fi acordat pensia persoanei decedate. În România, suma care urmează a fi plătită se calculează în același mod ca și pensia pentru limită de vârstă.
Soțul sau soția rămas în viață beneficiază de pensia de urmaș pe întreaga sa durată de viață. Banii sunt primiți începând cu împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta este 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.
În țara noastră, pe lângă vârstă, un alt criteriu în privința acordării banilor este reprezentat de durata căsniciei. Doi soți trebuie să fie căsătoriți cel puțin 10 ani pentru a încasa pensia. Sub această limită de timp nu se primește pensie de urmaș.
În cazul în care cuplu în cauză a fost căsătorit între 10 și 15 ani, pensia este mai mică. De exemplu, dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, pensia de urmaș se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună. E vorba de un procent de 6% pentru fiecare an.
Pot exista și excepții. Pensia de urmaș poate fi acordată și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an, pe perioada în care soțul este invalid de gradul I sau II, indiferent de vârstă.
Se mai acordă banii în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente.
Cuantumul pensiei se stabilește, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
De notat că și copiii au dreptul la pensie de urmaș. Iată condițiile:
E important de subliniat că valoarea pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Potrivit datelor oferite de Casa de Pensii, documentele necesare pentru pensia de urmaș sunt: