News

Ce trebuie să facă beneficiarii de pensii de urmaș pentru a mai primi banii. E obligatoriu până pe 25 septembrie

Anunț important pentru beneficiarii de pensii de urmaș din România. Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l depună până pe 25 septembrie.
10.09.2023 | 15:33
Ce trebuie sa faca beneficiarii de pensii de urmas pentru a mai primi banii E obligatoriu pana pe 25 septembrie
Anunț important pentru beneficiarii de pensii de urmaș. Ce sunt obligați să facă până pe 25 septembrie. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Un anunț important pentru toți beneficiarii de pensii de urmaș din România vine în această perioadă de la Casele Județene de Pensii. Obligația pe care o au acești cetățeni dacă vor să mai aibă parte de aceste drepturi financiare.

Anunț important pentru beneficiarii de pensii de urmaș. Ce sunt obligați să facă până pe 25 septembrie

Recent, beneficiarii de pensie de urmaș din țară au primit o înștiințare din partea Caselor de Pensii din fiecare județ. Acești cetățeni trebuie să depună o cerere specială până la 25 septembrie pentru a mai dispune de acest drept financiar.

ADVERTISEMENT

Potrivit Casei de Pensii, tinerii care beneficiază de pensia de urmaș trebuie să facă dovada continuării studiilor. Dacă nu fac acest lucru, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie.

Regulile instituite de autorități sunt valabile atât pentru copiii de peste 16 ani, dar și pentru cei de până în 26 de ani. În ceea ce-i privește pe cei care urmează studii superioare în vârstă de până la 26 de ani, ei trebuie să depună, tot până pe 25 septembrie, o declarației pe propria răspundere în sensul continuării cursurilor în anul universitar 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Ulterior, până la data de 25 octombrie, aceștia trebuie să prezinte Casei de Pensii adeverința din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învățământ superior.

”Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

ADVERTISEMENT

Având în vedere prevederile legale sus amintite, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinței este 25 septembrie a anului în curs”, anunță Casa de Pensii.

Ce trebuie să facă studenții

Dat fiind faptul că anul universitar începe pe 1 octombrie, iar studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată (25 septembrie) să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cei care nu vor depune această declarație pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, până la data de 25 septembrie, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

”În situația neprezentării adeverinței prin care se face dovada continuării studiilor, într-una din formele menţionate până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii”, au transmis reprezentanții Casei de Pensii.

ADVERTISEMENT