News

Pensii mai mari cu 112%, după aplicarea noii legi. Șeful de la Casa de Pensii a spus care este condiția: “Contează foarte mult”

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a vorbit despre românii care vor avea pensii mai mari cu 112%, odată cu noua lege a pensiilor.
10.11.2023 | 07:20
Pensii mai mari cu 112 dupa aplicarea noii legi Seful de la Casa de Pensii a spus care este conditia Conteaza foarte mult
Pensii mai mari cu 112%, după aplicarea noii legi. Colaj Fanatik/ Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Pensii mai mari cu 112%, după aplicarea noii legi. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit despre această situație și a spus care este condiția ca acești români să beneficieze de mai mulți bani.

Pensii mai mari cu 112%, în 2024. Explicațiile șefului Casei de Pensii

Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii, în cazul unui mecanic de utilaj în industria textilă, cu un stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile, vorbim de o încadrare în indemnizația socială.

ADVERTISEMENT

Acești angajați nu vor beneficia de creșterea pensiei, conform noilor prevederi din lege. Asta pentru că nu se încadrează în punctajul suplimentar. Însă, și indemnizația socială urmează să fie mărită.

„Având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus. De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește. Și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie. Ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu de 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281 de lei”, a declarat Daniel Baciu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, un român plătit cu salariul minim încadrat tot la indemnizația socială, dar care și-a desfășurat activitatea timp de 36 de ani, va avea o pensia dublă. Daniel Baciu a punctat faptul că foarte important este stagiul de cotizare.

„În cazul unui alt pensionar, care se încadrează tot la indemnizația socială, cu 36 de ani de muncă, dar cu o pensie foarte mică, deoarece a lucrat pe un salariu minim, pensia aproape i se va dubla.

ADVERTISEMENT

În acest caz, el beneficiază de acel bonus de puncte suplimentare. Pentru că, față de primul exemplu, stagiul de cotizare contează foarte mult”, a transmis șeful Casei de Pensii.

Pensiile vor fi majorate în două etape

În 2024, pensiile vor fi majorate în două etape. Punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 2032 de lei, potrivit noilor modificări de lege. Prima majorarea va avea loc în luna ianurie, sumele urmând să fie indexate cu rata inflației.

ADVERTISEMENT

A doua creștere se va produse în luna septembrie, atunci când va fi finalizat procesul de recalculare. Conform ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, niciun vârstnic din România nu va avea pensia mai mică după aplicarea noii legi.

ADVERTISEMENT