News

Pensiile speciale, impozitate cu 10%. Marcel Ciolacu e categoric: ”România poate pierde 1.4 miliarde de euro”

Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 10% a pensiilor speciale, în speranța că România nu va pierde 1.4 miliarde de euro din PNRR.
03.10.2023 | 10:53
Pensiile speciale impozitate cu 10 Marcel Ciolacu e categoric Romania poate pierde 14 miliarde de euro
Marcel Ciolacu e categoric: ”România poate pierde 1.4 miliarde de euro”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu transmite că reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat deja punctul de vedere asupra pensiilor speciale, astfel că Ministerul Justiției va înainta aceste modificări cerute, în concordoanță cu decizia Curții Constituționale a României.

Pensiile speciale, impozitate cu 10%

Marcel Ciolacu anunță că plafonul final de taxare va fi de 20%, conform condițiilor agreate de Comisia Europeană. Între timp, pentru a nu pierde 1.4 miliarde de euro, Marcel Ciolacu vrea să taxeze imediat pensiile speciale cu 10%, însă există această cale de manevră de impozitare până la 20%.

ADVERTISEMENT

Practic, pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%, însă ulterior va exista o nouă impozitare de 10%, care va duce la o impozitare finală de 20% a pensiilor speciale. ”Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10%”, a completat șeful Guvernului, conform RTV.

”Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a subliniat Marcel Ciolacu. Totodată, premierul a lăsat de înțeles că vor fi impozitate doar sumele care nu provin din constribuții.

ADVERTISEMENT

”Sunt foarte multe persoane, atunci când am intrat în NATO, care au ieşit la pensie. Ştiţi foarte bine, practic în dictaturile comuniste nu exista contribuţie, nici la Armată, nici la Poliţie şi este incorect dacă nu am fi negociat acest plafon”, a comentat situația Marcel Ciolacu.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu transmitea că Guvernul e obligat să aplice cerințele Comisiei Europene, pentru a nu pierde 1.4 miliarde euro din viitoarea tranșă din PNRR. ”Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR.

ADVERTISEMENT

Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie”, declara Marcel Ciolacu la Digi 24.

Totodată, Marcel Ciolacu transmitea că România nu își permite să nu facă reformă fiscală, pentru că în joc este viitorul țării. ”Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiţii. Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană, ca afară, cu venituri de tip economie off shore, adică ţară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns la situaţia absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familiile cu copii, în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult. Aşa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT