Mai multe detalii au fost transmise de Executivul comunitar printr-un comunicat de presă. “Plata de vineri, în valoare de 2,76 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi, a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 49 de jaloane şi obiective legate de a doua tranşă.
”Ele acoperă reforme cheie în domenii cum ar fi tranziţia verde şi digitală – adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind serviciile de cloud utilizate în sectorul public”, a precizat CE. Comisia Europeană a apreciat că țara noastră a prezentat reforme pentru îmbunătățirea aplicării politicilor publice, precum și a promovării turismului și culturii.
Nu au fost ignorate nici reformele pregătite de țara noastră pentru dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, precum și îmbunătăţirea colectării taxelor şi sustenabilitatea pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului de educaţie, precum şi întărirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei contra corupţiei.
”România prezentase a doua cerere de plată pe 16 decembrie 2022, asumându-și 51 de jaloane și obiective. Din totalul acestor 51 de jaloane Comisia Europeană a stabilit că două nu au fost îndeplinite, fiind vorba despre jaloane legate de investițiile în energie. Comisia Europeană recunoaşte primele măsuri luate deja de România pentru îndeplinirea acestor jaloane obligatorii, deşi încă mai rămân multe de făcut”, se mai precizează în comunicat.
România ar trebui să primească în total 29 de miliarde de euro dacă va fi respectat planul general de redresare şi rezilienţă al României. Mai mult, Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre așa numita procedură de ”suspendare a plății”, care dă mai mult timp oricărui stat să își îndeplinească jaloanele obligatorii.
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a confirmat această informație. ”Spuneam la 1 septembrie că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să ajungă în țară banii aferenți cererii de plată II din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro.
Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument. Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani.
Mă tot auziți că subliniez: trebuie să ducem la bun sfârșit reformele asumate și să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicații directe și indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea și dezvoltarea economiei, stabilitatea și sustenabilitatea bugetului, cât și performanțele procesului administrativ.
Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români”, a transmis Boloș pe Facebook.