News

România primeşte încă 2,76 miliarde de euro din PNRR. Comisia europeană consideră că s-au îndeplinit obiectivele legate de a doua tranşă

România primește încă 2,76 miliarde de euro din PNRR, după ce Comisia Europeană a decis că țara noastră a îndeplinit obiectivele legate de a doua tranșă.
29.09.2023 | 14:42
Romania primeste inca 276 miliarde de euro din PNRR Comisia europeana considera ca sau indeplinit obiectivele legate de a doua transa
România primeşte încă 2,76 miliarde de euro din PNRR.. Facebook European Commission
ADVERTISEMENT

Mai multe detalii au fost transmise de Executivul comunitar printr-un comunicat de presă. “Plata de vineri, în valoare de 2,76 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi, a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 49 de jaloane şi obiective legate de a doua tranşă.

România primeşte încă 2,76 miliarde de euro din PNRR

”Ele acoperă reforme cheie în domenii cum ar fi tranziţia verde şi digitală – adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind serviciile de cloud utilizate în sectorul public”, a precizat CE. Comisia Europeană a apreciat că țara noastră a prezentat reforme pentru îmbunătățirea aplicării politicilor publice, precum și a promovării turismului și culturii.

ADVERTISEMENT

Nu au fost ignorate nici reformele pregătite de țara noastră pentru dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, precum și îmbunătăţirea colectării taxelor şi sustenabilitatea pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului de educaţie, precum şi întărirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei contra corupţiei.

”România prezentase a doua cerere de plată pe 16 decembrie 2022, asumându-și 51 de jaloane și obiective. Din totalul acestor 51 de jaloane Comisia Europeană a stabilit că două nu au fost îndeplinite, fiind vorba despre jaloane legate de investițiile în energie. Comisia Europeană recunoaşte primele măsuri luate deja de România pentru îndeplinirea acestor jaloane obligatorii, deşi încă mai rămân multe de făcut”, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT

România ar trebui să primească în total 29 de miliarde de euro dacă va fi respectat planul general de redresare şi rezilienţă al României. Mai mult, Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre așa numita procedură de ”suspendare a plății”, care dă mai mult timp oricărui stat să își îndeplinească jaloanele obligatorii.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a confirmat această informație. ”Spuneam la 1 septembrie că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să ajungă în țară banii aferenți cererii de plată II din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro.

ADVERTISEMENT

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument. Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani.

Mă tot auziți că subliniez: trebuie să ducem la bun sfârșit reformele asumate și să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicații directe și indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea și dezvoltarea economiei, stabilitatea și sustenabilitatea bugetului, cât și performanțele procesului administrativ.

ADVERTISEMENT

Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români”, a transmis Boloș pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce a scris presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16...
Ce a scris presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
Horoscop azi 6 decembrie. Teribilă zi pentru nativii acestei zodii
Horoscop azi 6 decembrie. Teribilă zi pentru nativii acestei zodii
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română