Sesiunea parlamentară extraordinară pentru pensiile speciale și măsurile fiscale nu va mai avea loc în această lună. Coaliția ar fi decis ca totul să se rezolve în toamnă. Motivul din spatele planului guvernanților.
Pe 3 august, premierul Marcel Ciolacu anunța că, în această lună, parlamentarii, aflați în vacanță, vor fi rechemați la serviciu. Parlamentul trebuia să se reunească în sesiune extraordinară pentru Legea pensiilor speciale.
Planul Coaliției s-a schimbat cu 180 de grade. Astfel, modificările la legea pensiilor speciale, cerute de judecătorii Curții Constituționale, precum și pachetul de măsuri fiscale, nu vor mai fi adoptate în această lună, scrie Digi24.ro, citând surse politice.
Există motive întemeiate și extrem de serioase care stau la baza acestor decizii. Se pare că oficialii de la București trebuie să discute cu Comisia Europeană înainte de a lua orice decizie.
Reprezentanții Bruxelles-ului le-ar fi cerut oficialilor români să nu se grăbească cu amendamentele la legea pensiilor speciale fără o discuție cu Comisia, deși, cum anunța și Marcel Ciolacu, de această lege depind banii europeni din PNRR.
Amendamentele la legea pensiilor speciale, cerute de CCR, vor fi finalizate în aceste zile. Ulterior, vor fi trimise Comisiei Europene, spun surse guvernamentale pentru postul de știri citat.
Apoi, în perioada 23-24 august, ministrul muncii se va afla în Capitala UE pentru o discuție cu oficialii europeni. Una dintre modificările posibile prevede majorarea procentului cu care ar putea fi impozitate pensiile speciale (stabilit inițial la 15%).
În urma acestei decizii convenite în Coaliție, modificările la pensiile speciale și măsurile fiscale vor fi adoptate în sesiunea parlamentară care începe în luna septembrie.
În urmă cu două săptămâni, Marcel Ciolacu anunța că îi cheamă pe parlamentari din vacanță. Tot atunci, acesta avertiza că că țara noastră nu își permite să piardă bani europeni. ”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.
Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, scria premierul, pe Facebook.