News

Pensionar din Buzău, victimă a unei fraude. Cum a ajuns dator fără să ceară credit

Un pensionar din Buzău s-a trezit dator la o instituție financiară fără să fi cerut vreun credit. Cine i-a folosit datele
29.11.2023 | 14:49
Pensionar din Buzau victima a unei fraude Cum a ajuns dator fara sa ceara credit
Pensionarul s-a trezit cu o datorie de peste 22.000 de lei Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Bărbatul, în vârstă de 68 de ani, din Glodeanu Sărat, județul Buzău s-a trezit că este dator cu peste 22.000 de lei unei instituții financiare fără să fi luat vreodată credit.

Pensionar din Buzău, victimă a unei fraude

Pensionarul a aflat de datorie în momentul în care a fost contactat de respectiva instituție și i s-a adus la cunoștință că are întârzieri mari la plata ratelor. Buzoianul a contactat imediat poliția.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au descoperit că împrumutul fusese contractat de un tânăr de 24 de ani la care pensionarul apelase pentru a-l ajuta să obțină informații de la furnizorul de energie electrică.

Escrocul însă s-a folosit de documentul de identitate al victimei pentru a solicita și obține creditul cu pricina. ”Din cercetări s-a stabilit că, în cursul lunii octombrie a.c., bănuitul ar fi încheiat un contract de creditare în valoare de peste 22.000 de lei, la o instituție financiară, pe numele păgubitului.

ADVERTISEMENT

Bărbatul de 68 de ani ar fi pus la dispoziția tânărului actul său de identitate, pentru a-l ajuta să obțină informații de la un furnizor de energie electrică”, transmite IPJ Buzău.

Tânărul este acum cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar oamenii legii încearcă să stabilească întreaga activitate infracțională a bănuitului.

ADVERTISEMENT

Recomandările polițiștilor

IPJ Buzău trage un semnal de alarmă și reamintește faptul că actul de identitate nu este un document ce poate fi împrumutat. Acesta nu se încredințează nimănui și nu se lasă nicăieri drept garanție.

De asemenea, copia buletinului de identitate poate fi lăsată numai la organizații de încredere. ”Nu trimiteți fotografia buletinului de identitate persoanelor necunoscute, utilizați datele buletinului numai pe site-urile oficiale, nu dați datele prin telefon sau în rețelele sociale necunoscuților sau în grupuri neoficiale”, recomandă polițiștii.

ADVERTISEMENT

În cazul persoanelor care s-ar găsi în situația pensionarului buzoian, oamenii legii le recomandă să se adreseze instituției de creditare, solicitând să li se furnizeze toate dovezile că titularul actului de identitate este cel care a luat împrumutul. În caz contrar, victima escrocheriei ar trebui să fie eliberată de datorie. De asemenea este recomandată depunerea unei plângeri la poliție.

ADVERTISEMENT
Tags: