News

Percheziții în București și alte 6 județe. Cum se folosea o grupare de infractori de buletine false pentru a lua credit

În București și alte șase județe din țară au fost anunțate percheziții de amploare, fiind vizată o grupare de infractori specializați în înșelăciune.
11.10.2023 | 09:27
Perchezitii in Bucuresti si alte 6 judete Cum se folosea o grupare de infractori de buletine false pentru a lua credit
Percheziții în București și alte 6 județe. Foto: CTNews
ADVERTISEMENT

Mai exact, infractorii lua credite online cu buletine false, reușind să creeze un prejudiciu de peste 1 milion de lei. Suspecții sunt bănuiți că au folosit 160 de cărți de identitate false și peste 70 de documente reale pentru a contracta credite online, având un mod de a opera foarte bine pus la punct.

Percheziții în București și alte 6 județe

Așadar, se pare că gruparea infracțională își avea sediul central în Timișoara, însă rețeaua s-a extins până la București, Brașov, Dâmbovița, Gorj sau Mehedinți. Infractorii au folosit în total 73 de cărți de identitate reale și 160 de cărți de identitate false, pentru a obține acești bani.

ADVERTISEMENT

”La data de 11 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, pun în executare 14 mandate de percheziţie domiciliară.

Acestea sunt în judeţele Timiş, Braşov, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals”, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Escrocheria a durat în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, timp în care infractorii au reușit să obțină 233 de credite online și să creeze un prejudiciu de peste 1 milion de lei. ”Cu ajutorul acestora, s-ar fi obţinut 233 de credite online, cauzând un prejudiciu de 1.079.300 de lei”, au mai transmis polițiștii.

La sediul IPJ Timiș au ajuns 10 persoane, pentru a fi audiate și este așteptat ca o parte dintre suspecți să fie reținuți cel puțin pentru 24 de ore. Ulterior, procurorii vor cere arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, cum se întâmplă de obicei în cazul acestor infractori de duzină.

ADVERTISEMENT

În același timp, procurorii au descins la mai multe adrese particulare într-un caz care are legătură directă cu Ministerul Sănătății. În acest caz ar fi investigate suspiciuni ”privind săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

”Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului I București efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. prev. de art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 78/2000.

ADVERTISEMENT

Suspiciunile se refer la fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcției de consilier clasa I, grad superior, în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul recunoaștere a calificărilor și reglementare. În cursul zilei de 10.10.2023, după obținerea autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost puse în executare mai multe mandate de percheziție domiciliară”, au transmis reprezentanții Parchetului.

ADVERTISEMENT