News

Pentru a descifra amenințările nucleare ale lui Putin, fiți atenți la ce face, nu la ce spune! Avertisment al specialiștilor americani

Pentru a descifra amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin, fiți atenți la ce face, nu la ce spune! Avertisment al specialiștilor americani cu privire la invazia Rusiei
05.03.2022 | 14:13
Pentru a descifra amenintarile nucleare ale lui Putin fiti atenti la ce face nu la ce spune Avertisment al specialistilor americani
Pentru a descifra amenințările nucleare ale lui Putin, fiți atenți la ce face, nu la ce spune! Avertisment al specialiștilor americani
ADVERTISEMENT

Acum că președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor nucleare ale țării sale să intre în stare de alertă maximă pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, este timpul pentru vigilență.

Ce ascunde Vladimir Putin în spatele amenințărilor nucleare

Niciun semn încă nu sugerează că cea mai mare parte a acestor forțe sunt, de fapt, în alertă maximă, ca element al „regimului special de luptă” al Moscovei, anunță Matthew Kroenig, expert în strategie și securitate, alături de Mark J. Massa și Alyxandra Marine în atlanticcouncil.org.

ADVERTISEMENT

Dar ceea ce este clar e că ordinul televizat al lui Putin de săptămâna trecută a fost conceput pentru a le spune Statelor Unite, NATO și Occidentului să renunțe la sprijinirea Ucrainei.

În timp ce Washingtonul și aliații săi au avut dreptate să evite o reacție excesivă până acum, Putin probabil își va continua zgomotul amenințărilor nucleare și există încă riscul ca el să le și folosească în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Deși anunțul a avut o evoluție alarmantă, aceasta era previzibilă. Semnalizarea nucleară este o parte cheie a strategiei militare a Rusiei și a imaginii sale de sine ca putere mondială.

Faptul că Moscova dă acum semne de implementare a așa-numitei strategii de escaladare la un proces invers nu ar trebui să surprindă pe cei familiarizați cu doctrina rusă. Occidentul trebuie să recunoască acest lucru pentru ceea ce este: o formă de șantaj nuclear față de care Statele Unite și aliații săi nu ar trebui să capituleze.

ADVERTISEMENT

De ani de zile, Kremlinul a făcut din armele nucleare piesa centrală a doctrinei sale militare. În cazul unui război major, Federația Rusă și-a semnalat disponibilitatea de a amenința cu un atac nuclear pentru a-și atinge obiectivele.

În acest scop, Vladimir Putin a arătat clar în timpul crizelor că ar putea amenința (sau, în cazuri extreme, ar putea executa) o lovitură nucleară nestrategică timpurie, în speranța de a pune capăt confruntării în condiții favorabile Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Statele Unite, Rusia și-a exprimat dorința de a face acest pas, chiar dacă criza este de la sine. În centrul acestei strategii se află arsenalul de focoase nucleare tactice, pregătite pentru câmpul de luptă al Rusiei. Și mai îngrijorător, aceste arme rusești depășesc în număr arsenalul de arme similare al Statelor Unite cu o magnitudine de aproape zece la unu.

În timpul invaziei și anexării ilegale a Crimeei din 2014, Vladimir Putin s-a lăudat că a vrut să le reamintească rușilor (și, prin extensie, Occidentului) că „Rusia este una dintre principalele puteri nucleare” și „cel mai bine este să nu se pună nimeni cu noi”. Deși nu a ridicat niciodată alerta nucleară, el a spus mai târziu că s-a gândit să facă acest lucru.

Totuși, mai spun cei trei experți, este important să luăm în serios aceste amenințări. De obicei, focoasele nucleare tactice ale Rusiei sunt păstrate în depozite centralizate.

Cu toate acestea, în ciuda retoricii incendiare a lui Putin din acest weekend, Moscova nu a arătat semne majore de mișcare în această direcție. Luni, un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a remarcat că nu au existat „mișcări vizibile” care să indice o pregătire sporită de luptă pentru forțele nucleare ale Rusiei, iar exercițiile din această săptămână nu schimbă complet această imagine.

Deși Statele Unite și aliații săi ar trebui să continue să monitorizeze cu atenție astfel de măsuri, ar trebui să vadă aceste amenințări așa cum sunt – o parte a modelului lui Putin, așa cum a spus secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, de „amenințări de fabricație care nu există”.

ADVERTISEMENT