News

Percheziții în București și alte 5 județe la un grup specializat în fraude informatice. Prejudiciu de 7 milioane de euro

Mai multe percheziții DIICOT au loc miercuri în București și alte 5 județe la un grup specializat în fraude informatice. Prejudiciul estimat ar fi de 7 milioane de euro.
21.07.2021 | 09:29
Perchezitii in Bucuresti si alte 5 judete la un grup specializat in fraude informatice Prejudiciu de 7 milioane de euro
Percheziții în București și alte 5 județe la un grup specializat în fraude informatice. Prejudiciu de 7 milioane de euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Percheziții în Capitală și alte 5 județe, miercuri dimineață. Vizată este o grupare bănuită de înșelăciune în dauna mai multor companii și instituții de stat din România.

Percheziții DIICOT la o grupare infracțională formată din peste 300 de persoane. Prejudiciu de 7 milioane de euro

Din primele informații, membrii grupării sunt bănuiți că se dădeau drept reprezentanți ai unor furnizori, îi convingeau pe funcționari că și-au schimbat conturile pentru încasarea facturilor, iar de îndată ce încasau banii, îi retrăgeau și se făceau nevăzuți.

ADVERTISEMENT

La aceste descinderi, 17 la număr, participă procurorii DIICOT, împreună cu IGPF şi IGPR. Ele vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârşirea de fraude informatice, înşelăciune şi spălare de bani.

”În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani.

ADVERTISEMENT

Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate (în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor “săgeți”.

În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro”, informează DIICOT.

ADVERTISEMENT

DIICOT, activitate intensă în această săptămână

Procurorii DIICOT au avut un început de săptămână marcat de mai multe evenimente. Numai marți, 20 iulie, angajații instituției au fost implicați în două intervenții importante.

La Iași, procurorii au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

ADVERTISEMENT

Acesta este acuzat că a comandat substanțe psihoactive, de pe rețeaua darkweb, în vederea comercializării acestora către consumatori de pe teritoriul României. Substanțele erau achitate prin intermediul unor monede virtuale.

Tot marți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, pe raza județelor Prahova și Brașov, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept.

S-a constatat că mai multe persoane au desfășurat activități de deținere și comercializare de droguri de risc și mare risc către diverși consumatori de pe raza localităților Sinaia, Azuga și Bușteni, la prețul de 60 lei gramul de cannabis, 60 lei comprimatul de ecstasy și 100 de euro gramul de cocaină.

ADVERTISEMENT