News

Pericol de poluare în Marea Neagră. O navă cu tone de produse chimice, eșuată pe coasta bulgară. Video

Este pericol de poluare în Marea Neagră, după eșuarea unei nave încărcate cu mii de tone de produse chimice. Incidentul a fost semnalat pe coasta bulgară, la doar 60 de km distanță de Vama Veche.
01.10.2021 | 07:39
Pericol de poluare in Marea Neagra O nava cu tone de produse chimice esuata pe coasta bulgara Video
ADVERTISEMENT

Marea Neagră se află în fața unui pericol ecologic de proporții. O ambarcațiune cu mii de tone de produse chimice a eșuat pe coasta bulgară, nu departe de litoralul românesc.

Este vorba de vaporul Vera Su, care are la bord peste 3.000 de tone de uree. Vorbim de o navă cargo cu echipaj turcesc ce navighează sub pavilion panamez.

ADVERTISEMENT

Vaporul a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie, relatează Euractiv.

Pericol de poluare în Marea Neagră. O navă cu produse chimice, eșuată pe coasta bulgară

Potrivit presei bulgare citate de Rador, Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat poluarea apei mării cu nitrat provenit din încărcătura navei. Din cauza acestui incident grav, autoritățile de la sud de Dunăre au decretat starea de urgență în zona în care a eșuat nava.

ADVERTISEMENT

Momentan, litoralul românesc este ferit de orice posibilă deversare de uree. O hartă a curenţilor din Marea Neagră arată că aceştia se îndreaptă spre sud, respectiv spre porturile din Varna şi Burgas.

O celula de criză interministerială s-a alcătuit în statul vecin. S-a hotărât ca nava să fie monitorizată cu drone în timpul zilei și ca echipajul să fie evacuat în 30 de minute, dacă este necesar.

ADVERTISEMENT

După mai multe discuții între miniștrii apărării, internelor, transportului, agriculturii și mediului a fost anunțat de asemenea că autoritățile analizează chemarea a e companii de salvare maritimă pentru îndepărtarea în siguranță a navei.

După eveniment, primarul din Kavarna a declarat o stare de urgență parțială timp de șapte zile, ordinul permițând ca echipajul navei să fie scos la cerere cu celeritate. Accesul în zona Yailata este, de asemenea, interzis.

ADVERTISEMENT

Care este pericolul pentru natură

Ureea reprezintă un îngrășământ folosit în agricultură care, intrată în contact cu apa de mare, duce la o ”înflorire” rapidă a fitoplanctonului toxic pentru viața marină.

Ecologiștii trag un serios semnal de alarmă și spun că deversarea de uree în ape ar distruge habitatul delfinilor, rechinilor, a altor specii marine și a păsărilor protejate de lege.

Foarte grav este faptul că timp de 6 zile după accident autoritățile bulgare nu au întreprins nicio acțiune pentru a salva nava deși vremea era favorabilă pentru o operațiune de salvare.

Cine ar purta vina eșuării navei pe coasta bulgară

Presa din țara vecină scrie că un marinar fără experiență ar fi putut provoca naufragiul de lângă Kamen Bryag pe coasta bulgară a Mării Negre. O astfel de poziție a fost exprimată de un scafandru în timpul unui interviu televizat.

”Se întâmplă adesea ca atunci când căpitanul adoarme, nava să fie condusă de un marinar fără experiență. Probabil că așa s-a întâmplat acum”, a spus el. Potrivit acestuia, șeful administrației maritime, Zhivko Petrov ar putea fi găsit vinovat.

”Pur și simplu nu avem capacitățile de a face față unei astfel de situații. Este vina tuturor miniștrilor care nu au acordat atenție în ultimii ani. Gafa mare este că nu ne gândim pe cine votăm pentru a intra putere”, a mai spus scafandrul, conform Novinite.

ADVERTISEMENT
Tags: