Sănătatea celor care locuiesc în București este pusă în pericol, după cum a avertizat medicul Vlad Ciurea. Poluarea din Capitală poate duce la probleme serioase de sănătate.
Este deja cunoscut faptul că poluarea este periculoasă pentru sănătate, mai ales pe termen lung, și că poate duce, în timp, la diverse boli. Multe orașe mari sunt foarte poluate, mai ales București, unde indicele a ajuns la 75%.
Din cauza poluării, nu doar plămânii sunt afectați, ci și sistemul nervos. Deși poluarea cauzată de mașini și avioane nu poate fi împiedicată, medicul Vlad Ciurea a vorbit despre cea din jurul Capitalei, unde se ard deșeurile, iar oamenii sunt foarte afectați de acest fenomen.
Cunoscutul neurochirurg a spus că un copil poate dezvolta ADHD (Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție) din cauza poluării, deoarece creierul este afectat de acest fenomen.
“Dar nu te gândești că tai oxigenul copiilor tăi, copilașul ăla din bătătură, dintr-o dată nu mai este normal? O ia la fugă, face acel sindrom, ADHD… Adică nu se mai poate controla ca atenție, ca mișcare, ca activitate. Deci crești în curtea ta un copil bolnav, pentru că i-ai tăiat oxigenul cu foarfeca.
Asta este poluarea! Atacă direct sistemul nervos, intră în plămâni, este toxică pentru plămâni! Această poluare se duce unde? 20% din oxigen se duce rapid în creier și intoxică tot creierul.
Deci nu te mai poți coordona, nu mai poți desfășura o activitate normală, nu mai poți performa și din cauza aceasta activitatea sistemului nervos scade.
S-a dovedit clar că, în timpul poluării, în orașele poluate, copilul acela mic și frumos nu mai are inteligență comparativ cu cel din zona de munte. Dintr-o dată apare diferența”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu, de la Antena 3 CNN.
Mai mult, oamenii nu mai pot desfășura activitățile în mod normal. Unul dintre motivele pentru care ne trezim obosiți dimineața, cu o dispoziție proastă, este chiar poluarea. În plus, poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni cronice ale sistemului nervos, cum ar fi demența.
“Afectează și dezvoltarea adultului, îl face pe adult obosit de dimineață. L-ai poluat, l-ai obosit. El pleacă obosit de acasă. De aia și claxonează, pentru că este nervos de dimineață, nu-i merg lucrurile bine.
Și este foarte interesant că, la persoanele puțin mai mature, produce acele boli groaznice ale sistemului nervos, care nu au leac.
Începând cu tot felul de forme de demență și ajungând la acea boală gravă cu nume nemțesc pe care nu i-l spun ca să nu vă sperii”, a mai spus medicul.
Medicul îi îndeamnă pe bucureșteni să evite zonele aglomerate și să iasă în parc, la aer curat. Sunt recomandate deplasările în natură, măcar la final de săptămână.