Sunt obiceiuri care ne dăunează foarte mult stării de sănătate. De cele mai multe ori nu conștientizăm, dar dacă nu renunțăm la ele, riscăm chiar…moartea. O spune unul dintre cei mai buni medici neurochirurgi români, Alexandru Vlad Ciurea.
Doctorul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a vorbit despre un obicei pe care îl au foarte multe persoane. Este vorba despre ceartă. În timpul unei altercații organismul nostru suferă modificări deloc utile. Iar printre acestea se numără creșterea tensiunii nervoase, care poate duce la accidentul vascular cerebral.
”De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat. Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat reputatul doctor, la DC MEDICAL.
AVC-ul este una dintre cele mai dese cauze din care românii își pierd viața. Potrivit studiilor, anual în țara noastră mor din cauza unui accident vascular cerebral ischemic un număr de 55.000 de persoane, 7.500 de un AVC hemoragic, iar 1.500 din cauza unei hemoragii subarahnoidiană.
Asociația pentru lupta împotriva AVC (ALIA) transmite că, la nivel european, AVC-ul reprezintă a doua cauză din care mor oamenii, după boala cardiacă ischemică. Având în vedere că și românii sunt printre victime, reprezentanții ALIA consideră că autoritățile locale ar trebui să ia măsuri pentru reducerea acestei afecțiuni.
”Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate. Cele mai bune estimări disponibile arată că anual, în România, un număr de 55.000 persoane suferă un accident vascular cerebral ischemic, 7.500 persoane un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană.
Date fiind consecințele dezastruoase ale accidentelor vasculare cerebrale, atât la nivel individual, cât și la nivel populațional, problematica AVC în România necesită o atenție specială din partea autorităților, cu implementarea unei strategii naționale, care să vizeze atât reducerea numărului de accidente vasculare și accesul echitabil la tratament pentru pacienții de pe întreg teritoriul țării (tratament acut și recuperare neurologică), cât și asigurarea unui nivel satisfăcător al calității vieții pentru persoana care a supraviețuit unui accident vascular cerebral”, potrivit site-ului oficial al ALIA.
Din fericire, există diferite metode prin care putem evita AVC-ul. Pe lângă evitarea conflictelor, ar mai trebui și să evităm epuizarea, adică să nu ne mai încărcăm cu mai multe sarcini decât putem duce, să avem grijă la alimentație și, foarte important, să facem mișcare.
Sportul ne ajută nu doar să pierdem din greutate, ci și să avem tot timpul o minte limpede. Creierul se oxigenează în timpul mișcării, mai transmit medicii. Nu în ultimul rând, fiți precauți și la orele de somn. Important este să adormiți începând cu 22:00 și să respectați un interval de 7, 8 ore.