News

Pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”

Liftul reprezintă în acest moment pericolul real din blocurile bucureștene. Majoritatea dintre ele sunt vechi de peste 60 sau chiar 100 de ani.
30.12.2023 | 07:55
Pericolul din blocurile bucurestene Mie frica sa cobor cu el
Liftul, pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Foarte mulți cetățeni afirmă că, în prezent, liftul reprezintă pericolul prezent în multe dintre blocurile bucureștene. Aceste mecanisme de transport persoane din Capitală au o vechime, în unele cazuri, și de un secol.

Liftul, pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”

Pe 27 martie 2018, un accident neobișnuit avea loc într-un bloc de pe strada Mendeleev din Bucureşti. Un lift se prăbușea trei etaje după ruperea unui cablu de susținere. În elevator se afla o femeie. Din fericire, aceasta a scăpat cu viață. Conștientă, a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Floreasca.

ADVERTISEMENT

Și în ultimii ani s-au raportat incidente cu lifturile din Capitală, astfel că cetățenii se gândesc de două ori înainte să pună piciorul într-un astfel de mijloc de transport dintre etajele blocurilor.

În București, o capitală din UE, cetățenii se urcă în lifturile blocurilor pe propria răspundere. Foarte multe au peste 60 de ani sau chiar peste 100 de ani. Fiind așa de vechi, pentru ele nu se mai găsesc piese de schimb.

ADVERTISEMENT

Investiția într-un lift nou este uriașă. Un ascensor nou ajunge la un preț de peste 200.000 de lei. Este imposibil pentru o asociație de proprietari să strângă acești bani. O rază de speranță este aceea că multe primării au început să modernizeze lifturile. Însă e mult până departe.

Foarte vechi, se vede că e vechi. Mie mi-e frică să cobor cu el, într-adevăr mi-e frică, eu nu am coborât niciodată cu liftul, decât pe scări, de când sunt aici”, spune locatarul unui bloc, citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe probleme sunt sesizate în cazul ascensoarele blocurilor construite înainte de 1989. Acestea sunt uzate şi fac mult zgomot. Oamenii le repară după posibilități. ”Se repară mereu, se repară şi de 3 ori pe lună, şi de 4 ori, şi la o săptămână”, spune un locatar.

Primăriile de sector încearcă înlocuirea lifturilor vechi

În unele zone din Capitală au început lucrări pentru înlocuirea lifturilor vechi. ”Avem un program în care sunt cuprinse, la acest moment, 93 de blocuri dintre care la 27 se înlocuiesc şi lifturile. Lucrările vor avea garanţie 2 ani de zile”, a declarat Marius Popescu, director investiții Sectorul 3, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Investițiile costă însă sume uriașe. Astfel, la un bloc cu 10 etaje, primăria de sector a plătit 300.000 de lei: lift şi panouri fotovoltaice. Și primăriile din sectoarelor 1, 2 şi 4 vor să schimbe ascensoarele din sute de clădiri.

ADVERTISEMENT
Tags: