News

Pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”

Liftul reprezintă în acest moment pericolul real din blocurile bucureștene. Majoritatea dintre ele sunt vechi de peste 60 sau chiar 100 de ani.
30.12.2023 | 07:55
Pericolul din blocurile bucurestene Mie frica sa cobor cu el
Liftul, pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Foarte mulți cetățeni afirmă că, în prezent, liftul reprezintă pericolul prezent în multe dintre blocurile bucureștene. Aceste mecanisme de transport persoane din Capitală au o vechime, în unele cazuri, și de un secol.

Liftul, pericolul din blocurile bucureștene: “Mi-e frică să cobor cu el”

Pe 27 martie 2018, un accident neobișnuit avea loc într-un bloc de pe strada Mendeleev din Bucureşti. Un lift se prăbușea trei etaje după ruperea unui cablu de susținere. În elevator se afla o femeie. Din fericire, aceasta a scăpat cu viață. Conștientă, a fost preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul Floreasca.

ADVERTISEMENT

Și în ultimii ani s-au raportat incidente cu lifturile din Capitală, astfel că cetățenii se gândesc de două ori înainte să pună piciorul într-un astfel de mijloc de transport dintre etajele blocurilor.

În București, o capitală din UE, cetățenii se urcă în lifturile blocurilor pe propria răspundere. Foarte multe au peste 60 de ani sau chiar peste 100 de ani. Fiind așa de vechi, pentru ele nu se mai găsesc piese de schimb.

ADVERTISEMENT

Investiția într-un lift nou este uriașă. Un ascensor nou ajunge la un preț de peste 200.000 de lei. Este imposibil pentru o asociație de proprietari să strângă acești bani. O rază de speranță este aceea că multe primării au început să modernizeze lifturile. Însă e mult până departe.

Foarte vechi, se vede că e vechi. Mie mi-e frică să cobor cu el, într-adevăr mi-e frică, eu nu am coborât niciodată cu liftul, decât pe scări, de când sunt aici”, spune locatarul unui bloc, citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe probleme sunt sesizate în cazul ascensoarele blocurilor construite înainte de 1989. Acestea sunt uzate şi fac mult zgomot. Oamenii le repară după posibilități. ”Se repară mereu, se repară şi de 3 ori pe lună, şi de 4 ori, şi la o săptămână”, spune un locatar.

Primăriile de sector încearcă înlocuirea lifturilor vechi

În unele zone din Capitală au început lucrări pentru înlocuirea lifturilor vechi. ”Avem un program în care sunt cuprinse, la acest moment, 93 de blocuri dintre care la 27 se înlocuiesc şi lifturile. Lucrările vor avea garanţie 2 ani de zile”, a declarat Marius Popescu, director investiții Sectorul 3, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Investițiile costă însă sume uriașe. Astfel, la un bloc cu 10 etaje, primăria de sector a plătit 300.000 de lei: lift şi panouri fotovoltaice. Și primăriile din sectoarelor 1, 2 şi 4 vor să schimbe ascensoarele din sute de clădiri.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi