Saloanele cosmetice folosesc pe scară largă lămpi cu ultraviolete pentru uscarea rapidă a lacului de pe unghii pentru manichiurile cu gel sau semipermanente, însă această procedură nu este lipsită de riscuri, transmite observatornews.ro.
Un studiu recent a arătat că expunerea în mod repetae la razele ultraviolete (UV) crește riscul unor boli letale, iar utilizarea acestor lămpi pe o durată mai mare poate duce chiar la modificări ale ADN-ului.
Aproximativ 60% dintre femei își fac manichiura cu ojă semipermanentă sau cu gel, procedură care necesită folosirea lămpii UV, astfel încât femeile își expun mâinile la ultraviolete timp de 10 minute, în medie.
Riscurile acestei proceduri au fost prezentate într-un studiu realizat recent la University of California din San Diego.
Astfel, o sesiune de 20 de minute de expunere a mâinilor la lămpile UV duce la moartea a 20-30% din celulele aflate în zone expusă. Dacă ciclul este repetat de trei ori procentajul urcă până la 70%, astfel că dermatologii recomandă folosirea unor mănuși de protecție.
Iar măsurile de protecție nu ar trebui restrânse doar la lămpile UV, ci și în cazurile expunerii la solar sau statului la soare întrucât toate acestea cresc riscul de cancer de piele.
„O piele hidratată are o imunitate foarte bună, să folosească cremă cu SPF de câte ori ies din casă. Să ştiţi că există mănuşi speciale pentru manichiură care lasă liber vârful degetelor”, a declarat Olga Simionescu, profesor la UMF București.
În cazuri extreme de expunere la ultraviolete se poate ajunge și la modificarea ADN-ului. „În ceea ce priveşte lămpile folosite de saloanele de înfrumuseţare, acestea pot fi periculoase dacă repetăm de foarte multe ori acest proces şi dacă expunerea la radiaţii ultraviolete este mai lungă de 10 minute pentru fiecare mână”, precizează geneticianului Andreea Catană.
În România există circa 10.000 de saloane de înfrumusețare, majoritatea fiind dotate cu lămpi UV.