Sport

Peripețiile Biancăi Ghelber la Jocurile Francofoniei. Păzită non-stop de soldați înarmați

Bianca Ghelber este una dintre marile speranțe ale atletismului românesc la o medalie la JO 2024. Prin ce a trecut la ultimul concurs din Congo.
16.08.2023 | 17:52
În Congo, Bianca Ghelber a fost păzită în permanență de soldați înarmați
ADVERTISEMENT

Bianca Ghelber are ca obiectiv o medalie la Campionatele Mondiale de la Budapesta și implicit calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Prin ce a trecut campioana europeană în proba de aruncare a ciocanului la ultima competiție.

Bianca Ghelber, păzită de armată în Congo, unde șoferii conduc fără permis

Bianca Ghelber a fost prezentă în Congo, la Jocurile Francofoniei, unde a reușit să câștige medalia de aur. Întreaga experiență Africa a fost însă o adevărată aventură, mai ales că africanii obișnuiesc să conducă fără să dețină permis.

ADVERTISEMENT

Ea a fost păzită de soldați, iar acum se pregătește de Campionatul Mondialul de la Budapesta, unde își propune de asemenea să câștige o medalie: „Eu îmi doresc foarte mult acest lucru și sper să se întâmple cât mai repede posibil. Recordul meu personal este de 74.18 metri, la Madrid am dat 73.80 și mi-am făcut baremul pentru mondial. Mai aveam 20 de centimetri până la cel olimpic”.

Bianca Ghelber, marcată de ceea ce a văzut în Congo: „Era destul de periculos”

Jocurile Francofoniei au fost organizate de Republic Democrată Congo, mai exact în capitala Kinshasa, însă ceea ce a văzut acolo a marcat-o profund: „Noi am fost tot timpul păziți, am fost într-un campus universitar, afară nu puteam ieși pentru că era destul de periculos”.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru care a șocat-o puternic a fost stilul de conducere al congolezilor: „Drumul de la campus până la stadion era unul greu și plin cu peripeții. Aflasem că jumătate din conducătorii auto nu aveau permis.

Era ca în junglă, fiecare conducea cum avea chef și cum voia nu era nicio regulă de circulație. Când am ajuns acasă, mi-am făcut o cruce mare și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru tot”.

ADVERTISEMENT

Secretele campioanei europene: „Nu o s-o uit niciodată”

Sportiv în vârstă de 33 de ani îi va veșnic recunoscătoare soțului ei, care a ajutat-o în cariera ei de 23 de ani: „El mă ajută enorm. Dacă el nu era să mă susțină atât de mult, cred că nu mai făceam sport la această oră. Mi-a spus o vorbă pe care nu o s-o uit niciodată: ‘o să fiu cu tine până la ultima aruncare’”.

Bianca este o persoană foarte credincioasă și a știut mereu să facă o rugăciune la bine și la greu: „Eu cred foarte mult în Dumnezeu. Tot timpul în zilele de luni, miercuri și vineri citesc niște rugăciuni care se numesc acatiste și mă rog foarte mult lui Dumnezeu”.

ADVERTISEMENT

Visează la o medalie olimpică: „E destul de greu dar nu imposibil”

Bianca Ghelber a terminat pe locul șase la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă speră ca la Paris să își împlinească cel mai frumos vis: „Îmi doresc foarte, foarte mult o medalie olimpică, e destul de greu dar nu imposibil. Eu cred că astrele se vor alinia așa cum trebuie ca să îmi fie mie bine”.

Nu a mai avut vacanță de un an și a tras tare în cantonamentul de la Snagov înainte de Mondialul de la Budapesta (19-27 august): „O dată pe an am vacanță, atunci când se termină sezonul și în rest, muncă și iar muncă. Sper să fiu în forma cea mai bună acolo și îmi doresc foarte mult ca fiecare sportiv o medalie. Este destul de greu dar nu imposibil”.

Frumoasa sportivă a început atletismul la vârsta de 10 ani. „M-am apucat de atletism în 2000, aveam 10 ani, în cantonament am început să vin în 2004, pe când aveam 14 și de atunci în fiecare an sunt aici”.

La Campionatul European de la Munchen, de anul trecut, Bianca Ghelber a cucerit medalia de aur în proba de aruncare a ciocanului. Este prima medalie europeană cucerită de o atletă din România după mai bine de 20 de ani. Tot la Munchen, în anul 2002, Ionela Tîrlea a luat aurul European în proba de 400 metri garduri.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie