Canada a înregistrat peste 10.000 de cazuri de eutanasie în 2021, iar numărul ar putea crește și mai mult după adoptarea unei legi care va permite moartea asistată și în cazul persoanelor care invocă drept principal motiv o afecțiune psihică, scrie Reuters, preluată de observatornews.ro.
Legislația canadiană privind moartea asistată este pe cale să devină una dintre cele mai permisive din lume, prin extinderea categoriilor eligibile pentru acest gen de serviciu medical. Legea aflată în vigoare în acest moment datează din 2021, însă atunci bolile psihice nu au fost incluse pe lista afecțiunilor pentru care moartea asistată este permisă.
Însă din martie 2023, eutanasia va fi permisă și în cazul persoanelor care suferă de o boală mintală, nu doar în cazul afecțiunilor care produc suferințe fizice mari sau care sunt în stadiu terminal.
Astfel, Canada va fi a șasea țară din lume care permite acest lucru, ceea ce ar putea să crească pe viitor și mai mult numărul sinuciderilor asistate.
Procedura de solicitare a asistenței va rămâne, în linii mari, neschimbată. În primul rând este nevoie de o cerere formală făcută de către persoana care dorește să se sinucidă.
Ulterior, doi medici trebuie să stabilească dacă persoana respectivă suferă de o boală incurabilă ce le provoacă suferințe mari și dacă au discernământul necesar privind consecințele deciziei luate.
Eutanasia a fost legalizată în 2016, iar de atunci 30.000 de decese au survenit în aceste condiții, iar nu mai puțin de o treime dintre acestea au avut loc în 2021, ceea ce reprezintă 3,3% din decesele din acel an. Marea majoritate a cazurilor au fost aprobate de medici pe considerentul că oricum solicitanții se apropiau de moartea naturală.
Însă ponderea morților asistate în numărul total al deceselor din Canada rămâne mai mică față de unele țări europene. Astfel 4,5% dintre decesele din Olanda în 2021 au fost morți asistate, iar în Belgia procentajul a fost de 2,4%.
Peste 30.000 de canadieni au murit cu asistență medicală de când a devenit legală în 2016, mai mult de 10.000 dintre ei în 2021, reprezentând 3,3% din decesele canadiene în acel an, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate au fost considerate aproape de moartea lor „naturală”. Anul trecut, 4,5% din decesele din Țările de Jos și 2,4% din decesele din Belgia au fost asistate medical.
Există și critici ai permisivității legislației canadiene privind eutanasia, scrie Daily Mail. Unul dintre motive este că legislația a permis apariția unui fenomen, prin care unele persoane au fost eutanasiate după ce au invocat sărăcia ca principală cauză a unei vieți lipsită de demnitate. A creat și cazul unei veterane a armatei canadiene, Catherine Gauthier, care a cerut instalarea unei scări mobile acasă, însă angajatul serviciilor sociale nu i-a aprobat cerere, recomandându-i în schimb să recurgă la serviciile de sinucidere asistată.