News

Capsula pentru sinucidere a devenit realitate. Țara în care controversatul proiect va fi pus în practică

Sarco este capsula pentru sinucidere asistată ce ar putea fi folosită în curând de către persoanele ce au o suferință incurabilă, care vor totuși să părăsească această lume în propriul ritm.
07.12.2021 | 13:11
Capsula pentru sinucidere a devenit realitate Tara in care controversatul proiect va fi pus in practica
Capsula pentru sinucidere asistată i-ar putea ajuta pe bolnavii grav suferinzi. Sursa foto: exitinternational.net.
ADVERTISEMENT

Sinuciderea, deși un subiect deosebit de sensibil în general, este privită cu mai multă înțelegere în anumite țări occidentale. Ba chiar unele aleg să ofere sprijin celor ce au ajuns în această situație disperată și nu mai au alternative.

Capsula pentru sinucidere asistată nu mai este un obiect science-fiction, ci a devenit realitate și este foarte aproape de a fi folosită în mod curent, în Elveția. Sarco, un producător al unei capsule printate 3D pentru sinucidere asistată, a anunțat recent că a primit aprobarea legală ca acest dispozitiv să fie folosit de public.

ADVERTISEMENT

În Elveția, sinuciderea asistată cu ajutorul medicului are destul de puține piedici birocratice și chiar a devenit o practică acceptată. Sute de pacienți, mai ales dintre cei cu boli terminale, aleg să părăsească această lume din decizie proprie, fără să mai fie chinuiți de boli.

Există și alte țări europene cu practici similare, cum ar fi Belgia, Germania, Luxemburg sau Olanda, iar altele aprobă tehnici cum ar fi eutanasia pasivă sau oprirea aparatelor sau tratamentelor de susținere a vieții, în anumite cazuri. În situația unei sinucideri asistate de un medic, pacientul primește un medicament letal.

ADVERTISEMENT

Inventatorul acestei capsule pentru sinucidere asistată, dr. Philip Nitschke, de la ONG-ul australian Exit International, spune că Sarco este ”activată dinăuntru de persoana care dorește să moară.” Un mare avantaj al acestei capsule este că e portabilă și poate fi amplasată oriunde, chiar într-un spațiu exterior idilic, care să-l facă pe pacient să se simtă bine. Medicul spune că această capsulă este creată pentru confort.

O moarte fără dureri, fără panică și fără senzații de sufocare

”Capsula este așezată pe o componentă care inundă interiorul încăperii cu azot, reducând rapid nivelul de oxigen de la 21% la 1% în 30 de secunde”, spune Nitschke. ”Persoana din interior se va simți ușor dezorientată și s-ar putea să se simtă chiar euforică înainte să-și piardă cunoștința. Moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, adică deprivare de oxigen și de dioxid de carbon.” Medicul mai punctează un aspect foarte important: ”nu există senzație de panică sau de sufocare.”

ADVERTISEMENT

Doctorul spune că, după intrarea în starea de inconștiență, decesul survine în aproximativ 5 – 10 minute.

În 2020, ONG-ul Exit International a cerut consiliere cu privire la legalitatea folosirii acestui dispozitiv în Elveția, iar organizația a aflat recent de la instituțiile statului că nu există nicio barieră legală care să împiedice folosirea acestei capsule. Primele două prototipuri au ajuns într-un muzeu, nefiind plăcute din punct de vedere estetic, conform lui Nitschke. Acesta mai spune că prima capsulă operațională ar putea fi pusă în funcțiune în 2022. Există câteva lucruri care mai trebuie puse la punct, cum ar fi integrarea unei camere video, necesară pentru comunicare și pentru a înregistra consimțământul informat.

ADVERTISEMENT

Exit International are de gând să creeze o metodă prin care procesul va putea fi desfășurat fără să fie nevoie de prezența unui medic pentru o evaluare psihiatrică.

”Dorim să dezvoltăm un sistem de screening cu inteligență artificială, care să poată stabili care sunt capacitățile mentale ale persoanei ce dorește să se sinucidă”. spune Nitschke. ”Desigur, există o doză mare de scepticism, mai ales din partea psihiatrilor. Însă, conceptul nostru este că o persoană ar putea efectua un test online și ulterior, va putea primi un cod pentru a accesa capsula.”

Ce spun criticii despre capsula pentru sinucidere asistată

Desigur, având în vedere natura subiectului, există și critici pentru acest concept. Opozanții dispozitivului Sarco spun că această capsulă contravine eticilor medicale. Dr. Daniel Sumalsy, profesor de etică biomedicală la Georgetown University și un opozant vehement al sinuciderii asistate, a declarat în trecut că ”este greșită atât medical, cât și etic și prin prisma politicilor publice. Transformă moartea într-o formă de vindecare și nu ia în calcul că putem face mai multe ca niciodată pentru simptome prin tratament paliativ.”

Doar în 2020, mai bine de 1.300 de sinucideri asistate au avut loc în Elveția. Statisticile arată că în Olanda, rata eutanasiei este în creștere cu 9% între 2019 și 2020, ajungând la 6.938 de proceduri. Jeroen Recourt, președintele Comitetului Regional de Analiză a Eutanasiei, spune că aceste creșteri de cifre sunt parte dintr-o schimbare mai profundă: ”Din ce în ce mai multe generații văd eutanasia ca o soluție pentru suferința insuportabilă. Gândul că eutanasia este o opțiune pentru cei care suferă și nu mai au nicio speranță este unul foarte reconfortant”, arată gizmodo.com.

ADVERTISEMENT