News

Peste 10 copii au ajuns la spital, intoxicaţi cu pastile. Au găsit medicamentele la gunoi şi au crezut că-s bomboane

Peste 10 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu pastile, pe care le-au confundat cu bomboane găsite în gunoi.
16.03.2023 | 15:21
Peste 10 copii au ajuns la spital intoxicati cu pastile Au gasit medicamentele la gunoi si au crezut cas bomboane
Satul Olimpic din Roman. Foto: Monitorul Neamț
ADVERTISEMENT

Peste 10 copii au ajuns la spital intoxicați cu medicamente, după ce au găsit pastilele în gunoi și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Cel mai mic dintre copii are 4 ani, iar cel mai mare 16 ani. Minorii au fost externați după ce au fost tratați la Secția de Pediatrie din Roman.

Peste 10 copii au ajuns la spital, intoxicați cu pastile

Ambulanța Neamț a fost solicitată pentru a-i transporta la spital pe cei 14 minori din orașul Roman, județul Neamț, care acuzau vărsături și dureri abdominale. Potrivit polițiștilor e vorba de 7 fete și 6 băieți, cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani. Copiii locuiesc în ceea ce presa locală și locuitorii din Roman numesc ”ghetoul” din Satul Olimpic.

ADVERTISEMENT

În această locație rău famată din Roman au fost mutați cu forța peste 430 de copii alături de familiile lor, cu mulți ani în urmă. Majoritatea locuitorilor de aici sunt de etnie romă, așa cum menționează și vestea.net, asemeni acelora strămutați în zona Pata Rât din Cluj-Napoca. Uitați și ignorați de autorități, oamenii se descurcă cum pot, conform Monitorul de Neamț.

Revenind la cazul de față, copiii au spus că au găsit pastilele aruncate la o ladă de gunoi în cartierul Satul Olimpic. Părinții s-au speriat și au chemat ambulanța pentru a-i transporta la Urgențe. ”În data de 15 martie începând cu orele 19,50 și până la orele 23.00, Ambulanța a transportat la Spital 13 copiii, din strada Fabricii, care au fost aduși la CPU.

ADVERTISEMENT

Ulterior a mai ajuns la spital și un al 14-lea copil. După consultarea lor s-a constatat că minorii consumaseră medicamente homeopatice expirate. Au declarat că le-au găsit la gunoi și că le-au luat pentru că erau dulci. Când au văzut că e vorba de medicamente părinții au intrat în panică și au chemat cadrele de la Ambulanță.

S-a decis transferarea celor mici la Secția Pediatrie, unde s-a constatat că starea generală a copiilor este bună, că au saturație în parametri normali. După câteva ore de supraveghere s-a decis externarea”, a transmis Andreea Trifan, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență din Roman.

ADVERTISEMENT

Autoritățile transmit că părinții s-au alarmat atunci când au observat că celor mici le e foarte rău, după care au realizat că micuții au consumat medicamente expirate. Specialiștii spun că medicamentele homeopate sunt obținute din substanțe de origine minerală, vegetală sau animală și sunt folosite în medicina alternativă. E ușor de înțeles de ce copiii au confundat aceste pastile cu bomboanele, în condițiile în care pastilele sunt sferice și dulci la gust.

Între timp, pentru cei peste 1000 de locuitori din Satul Olimpic nu se găsește nicio soluție, cu toate că presa centrală a prezentat acest caz în diverse reportaje, inclusiv la TV. Primarul din Roman Lucian Micu promitea că va face ceva concret pentru familiile respective, însă momentan cei mici se joacă printre gunoaie, de unde mănâncă medicamente expirate pe care le confundă cu bomboane.

ADVERTISEMENT

”Pentru strada Fabricii există un proiect depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională, un proiect care prevede construirea unui bloc nou, reabilitarea celor patru blocuri deja existente şi mai multe modificări ale infrastructurii din zonă, care ar trebui să conducă la creşterea condiţiilor de viaţă a celor care locuiesc acolo.

În momentul de faţă, pentru nici unul din cele patru proiecte pe care le-a depus municipiul Roman pe Axa 13 nu s-a primit nici un feedback, nici în sensul că ar fi în evaluare, nici în sensul că s-ar afla într-o listă de rezervă, nici că proiectul ar fi fost respins. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră se regăseşte la ADR şi la cei care fac evaluarea proiectelor. Atâta timp cât avem depus un proiect cu finanţare europeană care prevede reabilitarea întregii zone este inutil să vorbim de alocarea unor resurse de la bugetul local, judeţean sau guvernamental“, a explica primarul Lucian Micu.

ADVERTISEMENT