News

Un tânăr de 26 de ani și o femeie de 59 de ani, ultimele victime ale rujeolei. Câte cazuri au fost confirmate

Alte două decese provocate de rujeolă în ultima săptămână în România, de data aceasta fiind vorba despre doi adulți în vârstă de 26 și 59 de ani.
28.03.2024 | 18:39
Un tanar de 26 de ani si o femeie de 59 de ani ultimele victime ale rujeolei Cate cazuri au fost confirmate
Un tânăr de 26 de ani și o femeie de 59 de ani, ultimele victime ale rujeolei. Câte cazuri au fost confirmate. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit anunțului oficial făcut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), tânărul de 26 de ani era din județul Argeș, în timp ce femeie de 59 de ani era din București. Important de reținut, cei doi aveau și alte afecțiuni. Cert e că raportul oficial publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP poate fi considerat îngrijorător.

Un tânăr de 26 de ani și o femeie de 59 de ani, ultimele victime ale rujeolei

Așadar, în perioada 1 ianuarie 2023 – 24 martie 2024, în România au fost identificate 9.695 de cazuri de rujeolă, dintre care 11 decese (4 în Brașov, 4 în București și câte un un deces în Giurgiu, Mureș și Argeș). Potrivit News.ro, bărbatul în vârstă de 26 de ani era vaccinat antirujeolic cu două doze, însă avea numeroase comorbidități, cum ar fi imunodepresia plurifactorială (corticoterapie îndelungată).

ADVERTISEMENT

Femeia în vârstă de 59 de ani nu era vaccinată și avea imunodepresie plurifactorială, mielom multiplu, astfel ambii erau cu sistemul imunitar la pământ. În urmă cu o săptămână, autoritățile transmiteau că au fost utilizate 104.003 de doze de vaccin ROR, dintre care 16.755 la copii cu vârsta între 9 și 11 luni.

De altfel, cei mici sunt victima preferată a rujeolei, tocmai de aceea medicii recomandă părinților să-și vaccineze copiii. Cea mai recentă victimă din rândul copiilor era o fetiță în vârstă de 1 an, unul dintre cele 825 de cazuri de îmbolnăvire dintr-o săptămână, față de 850 câte au fost acum. Copila nu era vaccinată și a luat boala de la sora sa.

ADVERTISEMENT

Boala e deja răspândită în 40 de județe din România, cel mai afectat fiind Brașovul, urmat de București și Mureș. Conform mediului Emilian Popovici, boala se poate transmite prin strănut sau tuse, iar România are aproape 20% din totalul de cazuri din Uniunea Europeană din cauza părinților antivacciniști.

Peste 60 de milioane de copii nu au mai avut acces la vaccinul ROR

Boala are o contagiozitate de 95%, infectând receptivii indiferent de vârstă”, transmite medicul, cu mențiunea că boala are o rată de mortalitate de 3 la mie la copii. Astfel, cea mai sigură metodă de protecție rămâne vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Așadar, prima doză ROR trebuie administrată la 12 luni, după care oferă o protecție de 95%. A doua doză vine între 5 și 7 ani și oferă o protecție de 99,7% împotriva bolii.  Organizația Mondială a Sănătății avertiza că în 2023 peste 50 de țări au raportat epidemii de rujeolă.

În contextul în care lumea nu a mai avut acces la vaccinul ROR din cauza pandemiei Covid-19. OMS crede că 60 de milioane de copii nu au avut acces la vaccinare în timpul pandemiei, lucru recunoscut în țara noastră de ministrul sănătății Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

”Prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli, de exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate, dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung şi lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea”, transmitea medicul Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT