News

Epidemie de rujeolă declarată oficial în România. Avertismentul Ministerului Sănătății privind copiii nevaccinați

Marți, Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de rujeolă în România. Sunt mii de cazuri la nivel național, în majoritatea județelor.
05.12.2023 | 21:53
Epidemie de rujeola declarata oficial in Romania Avertismentul Ministerului Sanatatii privind copiii nevaccinati
Ministerul Sănătății declară epidemie de rujeolă în România. Mii de cazuri la nivel național. Sursa foto: ABCNews.com
ADVERTISEMENT

Din cauza exploziei numărului de cazuri la nivel național, Ministerul Sănătății a declarat, marți seară, epidemie de rujeolă în România. Avertismentul specialiștilor privind copiii nevaccinați.

Ministerul Sănătății declară epidemie de rujeolă în România

Avertismentele medicilor din țară legate de cazurile numeroase de rujeolă au dus la o măsură radicală luată de autorități. Într-un comunicat emis marți seara, Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafilă anunță că a declarat oficial epidemie de rujeolă la nivel național.

ADVERTISEMENT

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național”, spun cei de la minister.

Această măsură a fost luată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, mai explică autoritățile.

ADVERTISEMENT

Medicii avertizează asupra faptului că rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință. Cei mai predispuși sunt copiii nevaccinați. În cazul acestora, evoluția este gravă și pot apărea chiar complicații care să le pună în pericol viața. Acoperirea vaccinală nu este una prea bună în România.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%. Cu doza a doua este de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

ADVERTISEMENT

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, mai precizează comunicatul MS.

Mii de cazuri de rujeolă la nivel național

În prezent, țara noastră se confruntă cu o explozie a cazurilor de rujeolă sau pojar, cum este recunoscută infecția. La nivel național, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe.

ADVERTISEMENT

Recent, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855.

Numai în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Mureș – 628, Brașov – 339 și București – 213.

ADVERTISEMENT