News

Peste 4 milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensii, în octombrie. Când va fi făcută plata

Seniorii României primesc vești bune de la șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, care anunță că în luna octombrie va fi virat ajutorul promis de Guvern.
02.10.2023 | 11:17
Peste 4 milioane de pensionari vor primi bani in plus la pensii in octombrie Cand va fi facuta plata
Peste 4 milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensii, în octombrie. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vor beneficia de acești bani în plus peste 4 milioane de pensionari, începând chiar cu primele zile ale lunii octombrie. Este vorba despre acei pensionari care au venituri lunare de maximum 3.000 de lei net, pentru care Guvernul Ciolacu a făcut și în trecut eforturi pentru a le da o mână de ajutor.

Peste 4 milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensii

”Chiar de luni, normal, începem să achităm pensiile aferente lunii octombrie, numai că noutatea este că, pe lângă pensia aferentă acestei luni, se va acorda și cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar prevăzut de Ordonanța 168/2022 și vreau să reamintesc care sunt condițiile de acordare a acestui ajutor financiar.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre pensionarii din sistemul public de pensii cu domiciliul în România, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei Acest ajutor este dat pe tranșe de venituri”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, în direct la Antena 3.

Totodată, șeful Casei de Pensii a reamintit care sunt sumele pe care le vor primi pensionarii, în funcție de pensie. Așadar, cei cu pensii mici, până în 1.500 de lei, se vor bucura de 1.000 de lei, în timp ce pensionarii mai ”bogați” vor primi doar 600 de lei ajutor din partea Guvernului Ciolacu.

ADVERTISEMENT

”Pensionarii cu venituri de până în 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei, între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei, iar între 2.001 și 3.000 de lei vor primi 600 de lei. Aceste sume sunt prevăzute a se da în două tranșe egale. Prima tranșă, amintesc, a fost dată în luna ianuarie, urmând ca a doua transă să fie acordată începând chiar de luni, când începe achitarea pensiilor.

De acest ajutor financiar vor beneficia peste 4 milioane de pensionari. Pe talonul de pensie sunt evidențiate distinct aceste ajutoare financiare, separat, față de pensie”, a completat Daniel Baciu. În urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu anunța că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, însă nu va fi vorba despre o simplă indexare cu inflația.

ADVERTISEMENT

Practic, Marcel Ciolacu și-ar dori ca pensionarii care trăiesc de pe o lună pe alta să beneficieze de majorări de 20-30%, în timp ce pensiile mari să fie majorate doar cu 5%. Între timp, sindicalistul Anton Hadăr a explicat la Antena 3 că Guvernul Ciolacu ar analiza atent trei scenarii posibile de majorare a pensiilor.

Așadar, în primul scenariu s-ar vorbi de o majorare de 14% a tuturor pensiilor, o indexare cu inflația. ”Vorbim de Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, a explicat Hadăr.

ADVERTISEMENT

Al doilea scenariu ar însemna o majorare de 19%. ”Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, a completat Anton Hadăr. Al treilea scenariu ar fi cel mai avantajos, fiind vorba de o majorare de 30% a pensiilor, însă e puțin probabil ca Guvernul să găsească banii pentru a face acest efort. Așadar, crede sindicalistul, cel mai probabil se va opta pentru primul scenariu menționat.

ADVERTISEMENT