News

Pește contaminat cu mercur pe piața românească! Zeci de tone au fost confiscate de urgență

14.05.2019 | 16:27
Peste contaminat cu mercur pe piata romaneasca Zeci de tone au fost confiscate de urgenta

Pește contaminat cu mercur pe piața românească! Aceasta este ultima spaimă a cumpărătorilor. Ministrul de Interne a precizat că în acest moment nu mai puțin de 30 de tone au fost confiscate. Nu se știe încă dacă peștele a ajuns pe mesele românile, autoritățile fiind în plin proces de verificare. De remarcat că peștele provenea din alte țări europene, fiind pescuit în Italia, Spania sau Franţa.

Pește contaminat cu mercur pe piața românească!

„Autoritățile au confiscat 30 de tone de pește care nu se putea consuma. S-au efectuat percheziții la sute de persoane, cetățeni români și străini care se ocupau cu pescuit în alte țări din Europa. Peștele se pescuia din Italia, Spania sau Franța, de unde pescuitul era interzis din cauza poluării. Există suspiciunea că peștele ar fi fost contaminat cu mercur. Autoritățile verifică să vadă dacă peștele a ajuns pe masa românilor”, a declarat Carmen Dan.

De altfel, presa a scris pe larg cum în ultimii ani de zile tone întregi de pește contaminat cu plumb sau mercur au intrat pe piața din România. Anchetatorii au făcut descinderi și percheziții la depozitele și locuințele suspecților și au confiscat o cantitate impresionantă. De altfel, polițiștii români ajutați de cei spanioli, francezi și maghiari au dat de urma unei rețele care pescuia în lacuri și râuri poluate.

Pește contaminat cu mercur pe piața românească! Pescuit
Un pescar în aşteptarea capturii. Omer Urer / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Cum ajungea peştele în România

Scandalul a pornit după ce autoritățile vecine au tras un semnal de alarmă și au avertizat că în România ajung tone de pește care nu poate fi consumat, acesta fiind pescuit din zone interzise, contaminate cu metale grele. Între timp, polițiștii italieni şi cei spanioli au identificat adevărate reţele transfrontaliere în care sunt implicaţi și sute de cetăţeni români şi străini. Pe de o parte existau cei care braconau peștele contaminat, apoi urmau cei care îl transportau cu acte false în țară.

Ultimii erau cei care îl comercializau și care apoi împărțeau banii câștigați de pe urma afacerii. Procurorii care se ocupă de anchetă au început acum urmărirea penală în rem pentru infracţiuni de constituire grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, şi deţinere, transport şi comercializare fără documente legale a peştelui.

Tags: