News

Piloții ucraineni de F-16 ar putea fi antrenați în România. Planul NATO pentru țara noastră

România ar putea deveni centru de antrenament pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16, după ce Kievul va primi aceste avioane din partea țărilor NATO.
22.06.2023 | 12:11
Pilotii ucraineni de F16 ar putea fi antrenati in Romania Planul NATO pentru tara noastra
Piloții ucraineni de F-16 ar putea fi antrenați în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ceea ce părea imposibil în urmă cu un an e tot mai aproape de realitate: Ucraina ar putea primi un număr mare de avioane F-16 pentru a-și spori șansele în războiul cu Rusia. Cu toate acestea, așa cum a fost și în cazul tancurilor Abrams sau Leopard, soldații ucraineni au nevoie de multe ore de antrenament pentru a putea stăpâni noul armament.

Piloții ucraineni de F-16 ar putea fi antrenați în România

Acest antrenament ar trebui să aibă undeva în Europa de Est, în special în România, conform informațiilor transmise de Politico, citând mai mulți oficiali ai NATO. ”România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental NATO sub anonimat.

ADVERTISEMENT

”Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România”, a declarat și un fost oficial de la Pentagon. România operează momentan 17 avioane F-16 la mâna a doua, cumpărate din Portugalia și va cumpăra încă 32 de avioane din Norvegia.

Cu toate acestea, România dorește să achiziționeze mai multe avioane F-35, pentru că ar juca un rol important în misiunea de poliție ariană a NATO. Țările NATO se mobilizează regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care încalcă spațiul aerian. Contactați de Politico, oficialii români nu au comentat această informație.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, România a ”salutat iniţiativa de a stabili o coaliţie a aliaţilor NATO pentru a asigura pregătirea piloţilor pentru avioanele F-16″. “Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei”, se menţionează în răspunsul Ministerului Apărării pentru POLITICO.

Așadar, înainte ca piloții ucraineni să poată controla avioanele F-16 aceștia vor urma un curs de pregătire de bază și un curs de limbă. “În ultimele săptămâni am avut mai multe ocazii de a discuta cu colegii mei despre posibile modele de pregătire a piloţilor ucraineni şi a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că se lărgeşte continuu coaliţia din spatele pregătirii piloţilor şi a personalului de sprijin pentru F-16”, au comentat, la rândul lor, oficialii danezi din domeniul apărării.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii, prin vocea președintelui Zelenski, cer constant avioane F-16, cu toate că NATO și SUA au refuzat în trecut, categoric, să ia în considerare acest scenariu. Acum, imposibilul pare tot mai posibil, cel puțin în viitorul nu prea îndepărtat. ”În primul rând, asta priveşte coaliţia aviaţiei – o coaliţiei de avioane de luptă moderne pentru Ucraina.

Facem totul pentru a reduce timpul până când acest rezultat este obţinut, până când aeronave noi şi puternice cu piloţi ucraineni vor ieşi pe cerul ucrainean. Este clar că acest pas global ne va permite să ne extindem capacităţile de apărare. Pentru că doar cu aeronave puternice poate fi complet un sistem de apărare aeriană.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată. Acesta va fi un semnal că teroarea rusească a pierdut şi lumea noastră, care este bazată pe respect pentru naţiunile independente şi dreptul popoarelor de a-şi alege propriul drum, a rezistat”, declara Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT