Life

Planta de care mulți se bucură în drumeții, dar care e cât se poate de toxică. Florile ei te încântă, însă te pot trimite în spital. Mulți o miros fără să știe

Planta care îi bucură pe mulți în drumeții, însă e cât se poate de toxică. Oamenii o miros fără să știe. Florile ei pot provoca simptome grave.
24.02.2024 | 16:00
Planta de care multi se bucura in drumetii dar care e cat se poate de toxica Florile ei te incanta insa te pot trimite in spital Multi o miros fara sa stie
Planta toxică pe care drumeții o găsesc în pădure. Sursa foto: Unsplash/Kat Closon
ADVERTISEMENT

Care e planta ce îi bucură pe mulți în drumeții datorită mirosului, însă este foarte toxică. În cazul unei intoxicații, efectele pot fi foarte grave. De ce trebuie să te ferești de ea?

Planta de care mulți se bucură în drumeții, dar care este foarte toxică. Poți ajunge la spital din cauza ei

Poate ai observat, cel puțin o dată, atunci când ai mers în drumeție, o plantă de culoare mov, foarte întâlnită, și poate chiar ai mirosit această floare. Din păcate, nu mulți știu că este o plantă toxică.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre nemțișor, care se mai numește și toporaș de câmp. Planta are o înălțime de 20 – 45 cm, cu frunzele fidate și subțiri, iar florile de culoare violet.

Florile nemțișorului au cinci sepale de aceeași culoare, iar ultima se prelungește sub forma unui pinten. Planta este întâlnită în pădurile din zona de munte, mai ales în Ardeal. Aceasta înflorește în perioada iulie – august.

ADVERTISEMENT

Această plantă se mai găsește și în lanurile de cereale și cartofi, dar și la deal și la câmpie, în locuri ruderale, pe pajiști sau pe terenurile nelucrate. Mai poate fi văzută pe terasementele căilor ferate sau la marginea drumurilor.

Planta este toxică deoarece conține mai mulți compuși otrăvitori din clasa alcaloizilor aconitici. Printre aceștia se numără delfinoida, decozina, delzonina, delfesatina, licoctanina și stafisagrina.

ADVERTISEMENT

Intoxicațiile cu nemțișor sunt de tip acut și se petrec într-un timp foarte scurt. Planta afectează sistemul digestiv și apar simptome precum greață, vomă, deshidratare și probleme gastrointestinale.

De asemenea, poate fi afectat și sistemul nervos. În acest caz, pot să apară furnicături, paralizie motorie sau tulburări nervoase. Dacă este afectat sistemul cardiovascular, simptomele care pot apărea sunt aritmia sau chiar stop cardiorespirator.

ADVERTISEMENT

Câinii pot fi afectați de intoxicația cu această plantă. În cazul lor, simptomele sunt durerile de stomac, agitația, apariția, problemele digestive și chiar decesul, notează veterinarladomiciliu.ro.

Ce efecte mai are nemțișorul

Frunzele acestei plante au proprietăți antiparazitare și insecticide, iar florile sunt diuretice și hipotensive. Planta are și proprietăți hipnotice, antihelmintice și vasodilatatoare.

Fructele acestei plante, adică semințele, se recoltează la maturitate. Acestea pot fi utilizate numai cu avizul medicului, informează paradisverde.ro. Planta are acțiuni terapeutice în anumite afecțiuni, cum ar fi astmul bronșic, hipertensiune arterială sau vânătăi.

Mai există, de altfel, un detaliu foarte interesant despre nemțișor. Florile acestei plante au și alte utilizări. Acestea se folosesc pentru a vopsi lâna în culorile vernil și kaki.

ADVERTISEMENT