Life

Planta din România care te păcălește prin frumusețea ei. Multe femei o vor în casa sau curtea lor. Devine toxică în perioada de încolțire

Planta care poate deveni extrem de toxică pentru organism. Mulți o au în casă, fără să știe că poate provoca halucinații sau paralizie
14.01.2024 | 14:30
Planta din Romania care te pacaleste prin frumusetea ei Multe femei o vor in casa sau curtea lor Devine toxica in perioada de incoltire
Planta toxică pe care nu este bine să o ții în casă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Plantele dau culoare într-u spațiu închis. De cele mai multe ori, cei care optează pentru ele le aleg în funcție de frumusețe, nicidecum în funcție de caracteristicile lor. Așa se face că, uneori, multe persoane aduc acasă plante care, în loc să fie benefice, ajung să fie toxice.

De ce nu este recomandat să ai o ferigă în casă

De obicei, aproape că nu există locuință care să nu aibă, cel puțin, o plantă. De cele mai multe ori, acestea sunt folosite pe post decorativ și au început să fie incluse din ce în ce mai des în proiectele de design.

ADVERTISEMENT

Este recomandat ca, înainte de a opta pentru anumite plante, să se studieze foarte bine beneficiile pe care acestea le au. Se poate întâmpla ca, în ciuda frumuseții lor, unele plante să fie extrem de toxice pentru organism.

Este și cazul ferigii comune, o plantă care atrage pe oricine datorită aspectului său. Frunzele sale mari fac ca această plantă să se integreze bine în orice spațiu.

ADVERTISEMENT

Feriga este o plantă cosmopolită, adică se întâlnește în mai multe zone geografice. În special, aceasta se regăsește în zonele cu umiditate crescută. Ba mai mult, se spune că ea însăși este un indicator al prezenței umidității.

Primele simptome care atestă toxicitatea ferigii pentru organism

Feriga comună poate fi găsită în zonele de pădure din Europa, America, Madagascar și Asia. Cu timpul, această plantă a început să fie din ce în ce mai îndrăgită de către oameni. Așa se face că, în prezent, feriga se poate găsi în curțile sau chiar în casele unor persoane.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, cei care au acasă o ferigă consideră că aceasta este inofensivă. Ba mai mult, cred că scopul ei este cel simplu decorativ și că nu poate afecta cu nimic organismul uman.

Ei bine, realitatea este cu totul și cu totul alta. Ferigile sunt extrem de toxice pentru organism, iar multă lume ignoră acest aspect sau, pur și simplu nu îl cunoaște.

ADVERTISEMENT

Feriga poate deveni extrem de toxică atunci când este în perioada de încolțire. Rizomii sunt partea toxică a acestei plante, iar simptomele toxicității pentru organism sunt unele destul de severe.

Intoxicația de la ferigă se manifestă prin diaree, icter, greață, vomă sau enterite hemoragice. Intoxicația poate fi atât de severă, încât se poate ajunge și la stări de convulsie sau paralizii. Feriga este atât de toxică, încât poate crea stări de halucinații, amețeală, orbire sau afecțiuni cardiace.

În trecut, feriga comună se folosea foarte mult pentru uz medicinal uman sau veterinar. Aceasta era foarte eficientă în combaterea viermilor intestinali sau a teniei. Din cauza toxicității sale ridicate, s-a renunțat la acest obicei.

ADVERTISEMENT
Tags: