News

Platformă online unică pentru programări la relațiile cu publicul. Modelul de succes de la Pașapoarte ar putea fi extins în întregul sector de stat

Așteptările la cozile formate la ghișeele instituțiilor de stat ar putea să dispară prin înființarea unei platforme online prin care cetățenii se pot programa.
31.03.2023 | 16:08
Platforma online unica pentru programari la relatiile cu publicul Modelul de succes de la Pasapoarte ar putea fi extins in intregul sector de stat
Cozile la instituțiile statului ar putea să dispară/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari din toate partidele reprezentate în Legislativ au depus un proiect de lege privind „facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice”, proiect care, în eventualitatea adoptării sale, ar obliga Guvernul să pună la punct o platformă online prin care cetățenii să poată face programări pentru la serviciul de relații cu publicul a oricărei instituții a statului, eliminând astfel riscul de a sta la coadă.

Platforma online, creată după două experimente de succes

Concret, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va fi obligată, în termen de 12 luni de la adoptarea legii, să dea în folosință Serviciul de programări online (SPO), „ o platformă electronică integrată care permite persoanelor fizice și juridice, beneficiare de servicii publice furnizate de instituțiile publice să se programeze online pentru a obține serviciile publice necesare.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul SPO se vor putea face programări la instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și pentru persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Exceptate sunt doar instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, siguranță națională și justiție.

Inițiatorii justifică acest proiect prin faptul că există deja precedente în sistemul public, unele instituții punând la dispoziția publicului posibilitatea programării online. Sunt menționate Serviciul de Pașapoarte și Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări care, prin implementarea acestor soluții, au reușit să reducă apreciabil cozile și timpii de așteptare ai cetățenilor care au recurs la serviciile lor.

ADVERTISEMENT

Odată operaționalizat, Serviciul de programări online va rămâne în administrarea ADR, însă Autoritatea va putea colabora cu alte instituții ale statului care au responsabilități în domeniul securității energetice. Toate instituțiile care vor folosi SPO vor trebui să-și schimbe procedurile de lucru astfel încât să integreze Serviciul în activitatea pe care o desfășoară. De asemenea, accesul la SPO ar urma să se facă și prin intermediul platformei ghiseul.ro.

Un proiect complementar Cloudului Guvernamental

SPO va conține toate informațiile, formularele tipizate și descrierea etapelor pentru accesarea serviciilor publice furnizate, precum și informații privind nivelul de digitalizare al serviciilor respective”, prevede proiectul de lege, depus în dezbatere publică la Senat.

ADVERTISEMENT

Instituțiile vizate vor avea obligația să ofere ADR toate informațiile necesare pentru operaționalizarea platformei. În cazul instituțiilor care au pus deja la dispoziția publicului servicii de programare online, acestea vor putea fi folosite în continuare, dar într-o formă care să le permită integrarea cu SPO.

În momentul de față, Autoritatea pentru Digitalizarea României lucrează deja la proiectul „Implementarea structurii de Cloud Guvernamental”, o platformă IT care va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,2 miliarde de lei, iar eșalonarea lor este făcută pentru o perioadă de trei ani.

ADVERTISEMENT

Proiectul este derulat în comun cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul Român de Informații, lucru ce a generat temeri legate de faptul că SRI ar putea avea acces la date sensibile care țin de viața privată a cetățenilor precum cele legate de starea sănătății sau de situația financiară a unor persoane. „SRI primește cheile de acces la toate datele din cloud ale cetățenilor”, se spune într-o scrisoare semnată de mai multe organizații ale societății civile.

ADVERTISEMENT
A dezvăluit în direct salariul lui Dorinel Munteanu, iar MM Stoica a reacționat...
A dezvăluit în direct salariul lui Dorinel Munteanu, iar MM Stoica a reacționat instant: „Nu e normal să ia atât”
Fotbalistul care și-a bătut iubita până la moarte în văzul lumii și-a aflat...
Fotbalistul care și-a bătut iubita până la moarte în văzul lumii și-a aflat sentința
O turistă s-a ales cu o „pagubă” de 130.000 de euro când a...
O turistă s-a ales cu o „pagubă” de 130.000 de euro când a ajuns la controlul de la aeroport. Vameșii i-au oprit o garanție
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Rezultate LOTO 6/49 duminică 18 februarie 2024. Numerele câştigătoare la loto azi
Rezultate LOTO 6/49 duminică 18 februarie 2024. Numerele câştigătoare la loto azi
Mama lui Navalnîi a ajuns la închisoarea din Siberia dar trupul lui este...
Mama lui Navalnîi a ajuns la închisoarea din Siberia dar trupul lui este de negăsit. Morga susține că nu l-a primit
Veliko Târnovo, orașul din Bulgaria unde româna este cea mai auzită limbă. „Un...
Veliko Târnovo, orașul din Bulgaria unde româna este cea mai auzită limbă. „Un loc românesc sub acoperire“
Înfrângere de proporții a Ucrainei pe frontul de est. Cât din teritoriul țării...
Înfrângere de proporții a Ucrainei pe frontul de est. Cât din teritoriul țării a fost cucerit de Rusia
Cine sunt românii care vor primii pensii mai mari în 2024. Anunțul făcut...
Cine sunt românii care vor primii pensii mai mari în 2024. Anunțul făcut în cele din urmă
O nouă lovitură pentru Pescobar. Taverna, demolată
O nouă lovitură pentru Pescobar. Taverna, demolată
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Bianca Drăgușanu. 'Am făcut totul...
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Bianca Drăgușanu. 'Am făcut totul după gustul meu'. FOTO
Momente dramatice pentru David Popovici. Anunţ îngrijorător despre marele campion al României!
Momente dramatice pentru David Popovici. Anunţ îngrijorător despre marele campion al României!
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme