News

STS a demarat achiziții de 100 milioane de euro într-o lună. Cât costă proiectul uriaș în care este implicat și SRI

Serviciul de Telecomunicații Speciale investește într-un proiect IT în care mai sunt implicate două instituții, SRI și ADR.
28.03.2023 | 17:27
STS a demarat achizitii de 100 milioane de euro intro luna Cat costa proiectul urias in care este implicat si SRI
Două treimi din valoarea proiectului Cloud Guvernamental va fi investită prin intermediul STS Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook STS
ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), instituție subordonată Consiliului Suprem de Apărare a Țării, face parte dintr-un proiect numit „Implementarea structurii de Cloud Guvernamental”, o platformă IT care va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație.

STS va cheltui aproximativ 1,5 miliarde lei

La acest proiect mai participă Autoritatea pentru Digitalizarea României și Serviciul Român de Informații.  Cheltuielile totale vor fi de aproximativ 2,2 miliarde de lei, iar eșalonarea lor este făcută pentru o perioadă de trei ani.

ADVERTISEMENT

În total, STS va cheltui 1.509.581.000 lei, ADR – 474.096.000 lei, iar SRI – 237.9048.000 lei. Finanțarea proiectului se face din fonduri externe nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin bugetul STS și prin bugetul SRI. Proiectul a fost criticat de specialiști, care au semnalat pericolele ascunse ale Ordonanței pentru Cloud-ul Guvernamental. STS, care va administra centre de date în București, Timiș, Sibiu și Brașov, a semnat deja primul contract și a publicat alte patru anunțuri de  participare, într-un interval de aproape o lună, conform informațiilor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro.

Valoarea acestora este de aproximativ 100 milioane de euro. Primul a fost parafat pe 27 februarie 2023, cu o asociere de trei firme, și are o valoare de 109.621.952 lei. Contractul cu o durată de 39 luni se numește „Contract de furnizare Echipamente hardware si software pentru asigurarea protectiei si disponibilitatii comunicatiilor wireless (monitorizare si goniometrie spectru de radiofrecvente), inclusiv servicii de instalare, punere în funcțiune, configurare și operaționalizare”.

ADVERTISEMENT

Achiziția este necesară implementării și punerii în funcțiune a Sistemului de monitorizare și goniometrie radio (SMGR), pentru eficientizarea activităților desfășurate în vederea protecției rețelelor de telecomunicații speciale care folosesc diverse tehnologii pe suport radio. Se vor achiziționa: goniometru fix, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare: 18 bucăți, senzor de recepție, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare (65 bucăți), autospecială de goniometrie mobilă (6 bucăți). autospecială de goniometrie mobilă cu pilon (o bucată), terminal de operare și management cu aplicație software, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare (22 bucăți).

Pe 3 martie 2023, STS a publicat două anunțuri de participare la licitații. Primul se numește „Acord-cadru de furnizare echipamente și module pentru rețeaua de transport optic DWDM (echipamente și module DWDM, module monitorizare fibră optică, echipamente de diagnosticare, management și proiectare rețele DWDM), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare și instruire pentru realizarea proiectului ”Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”.

ADVERTISEMENT

STS achiziționează echipamente și soluții de comunicații și distribuție

Valoarea contractului cu o durată de 27 luni este de 103.950.281,72 lei, iar termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 24 aprilie 2023. Celălalt anunț de participare este pentru atribuirea contractului “Acorduri-cadru de furnizare echipamente și soluții de comunicații și distribuție, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune și instruire pentru realizarea proiectului ”Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”.

Valoarea contractului este de 100.411.401,85 lei. Achiziția este organizată pe trei loturi, astfel: Lot 1 – Componenta Hub VPN (în valoare de 16.952.169 lei) ; Lot 2 – Soluție de securizare a traficului VPN (UTM VPN) – 17.652.307,2 lei; Lot 3 – Componenta distribuție servicii VPN – 65.806.925,65 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 24 aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Ultimele două anunțuri de participare, consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice, au fost publicate pe 23 martie 2023. Primul dintre ele, în valoare de 124.500.000 lei, este pentru atribuirea contractului numit „Echipamente, licențe și soluții specializate necesare pentru securitatea cibernetică la nivel IaaS și PaaS, inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare și instruire”. Termenul limită pentru trimiterea ofertelor este 29 mai 2023.

Centrul de date de lângă Brașov va costa aproape 10 milioane de euro

Achiziția este organizată pe 5 loturi, astfel: Lotul 1 – Soluție de securitate integrată UTM – Sandbox 1. Soluție de securitate integrată UTM – Sandbox 5 cpl., fiecare cpl. compus din: 1.1 Echipament de tip UTM – 2 buc. 1.2. Soluție de tip Sandbox – 1 buc. Lotul 2 – Soluție pentru detecția și analiza vulnerabilităților și amenințărilor de securitate cibernetică, inclusiv APT, dintr-o rețea de sisteme informatice 1. Soluție pentru detecția și analiza vulnerabilităților și amenințărilor de securitate cibernetică, inclusiv APT, dintr-o rețea de sisteme informatice: 5 cpl.

Lotul 3 este format din Soluție software de analiză a evenimentelor de securitate de tip SIEM 1. Soluție software de analiză a evenimentelor de securitate de tip SIEM: 1 cpl. Lotul 4 – Soluție pentru analiza de securitate a fluxurilor de rețea 1. Soluție pentru analiza de securitate a fluxurilor de rețea – 5 cpl. Lotul 5- Soluție software de orchestrare și automatizare a răspunsului la incidente de securitate 1.Soluție software de orchestrare și automatizare a răspunsului la incidente de securitate – 1 cpl.

Ultimul anunț de participare pentru „Contract de furnizare echipamente tehnologice pentru amenajarea Centrului de date Secundar I”, are o valoare de 46.812.000 lei (aproape 10 milioane de euro). Este vorba despre centrul de date al STS ce va funcționa în localitatea Cristian, de lângă Brașov. Valoarea totală a celor cinci contracte ale STS este de 485.295.635,57 lei (aproximativ 98,5 milioane de euro) și reprezintă aproximativ o treime din bugetul alocat instituției pentru proiectul “Implementarea structurii de Cloud Guvernamental”.

ADVERTISEMENT