Plățile cash, la fel și încasările în acest mod, sunt direct vizate de seria largă de schimbări fiscale care intră în vigoare de miercuri, 1 noiembrie 2023. Ce trebuie să facă toți românii care nu au carduri bancare.
Din prima zi a acestei luni, se aplică o parte importantă din noile măsuri fiscale. Una dintre acestea îi vizează direct pe cetățeni. E vorba de limitarea plăților cash în toate magazinele din ţară. Măsura este valabilă indiferent dacă vorbim despre firme ori persoane fizice.
Conform noului pachet de măsuri fiscal-bugetare, se vor putea face plăţi în numerar (cash) către persoanele juridice, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei / persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.
De altfel, unul dintre marii retaileri şi-a informat deja clienţii cu privire la acest aspect. “Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Legea nr. 296/2023, începând din 11 noiembrie 2023, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar în cadrul magazinelor fizice METRO vor fi limitate la valoarea de 2.000 RON (TVA inclus)/persoană juridica (CUI) pe zi”, şi-a anunţat Metro clienţii.
De asemenea, se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în limita a 5.000 lei. Pe înțelesul tuturor, nu putem lăsa 5000 de lei, bani fizici, în același loc într-o zi.
Și firmele trebuie să aibă mare grijă la tranzacții, începând de azi. Astfel, sumele în numerar aflate în casieria magazinelor nu mai pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, 50.000 lei. Cei care nu respectă această regulă riscă amendă de 25% din suma din casierie care depășește acest plafon.
Iată sinteza modificărilor privind plățile cash aplicate de miercuri, 1 noiembrie:
Rămâne de văzut cum se va aplica acest set de măsuri privind plățile cash în România. Un sondaj efectuat recent a arătat că o treime dintre români nu dețin carduri bancare. Așadar, cei mai mulţi dintre ei primesc pensia direct de la poștaș ori iau salariul din casierie.
Un sondaj CEK Bank / FinZoom.ro arată că peste jumătate dintre români (52%) au folosit cardul bancar pentru efectuarea unei plăți la cumpărături online. Peste 40% dintre respondenți folosesc constant cardul sau un cont bancar pentru plata facturilor lunare.
Conform sondajului, puțin peste 26% din cetățeni utilizează doar uneori cardul sau un cont bancar pentru plata facturilor lunare. Un procent de 32% plătesc facturile la utilități doar cash.