News

PNL a împlinit 34 de ani de la reînființare. Câte un președinte la 2 ani și jumătate și sciziuni cu duiumul

Liberalii aniversează 34 de ani de la reînființarea PNL, perioadă în care partidul s-a scindat de mai multe ori decât își pot aduce aminte și cei mai vechi membri ai săi.
15.01.2024 | 19:27
PNL a implinit 34 de ani de la reinfiintare Cate un presedinte la 2 ani si jumatate si sciziuni cu duiumul
Actualii lideri ai PNL nu au reușit să păstreze toți liberalii în partid/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În mai 2024, PNL va celebra 149 de ani de la înființarea sa în 1875, iar pe 15 ianuarie se aniversează 34 de la reînființare, după căderea comunismului. Dacă în cei 72 de ani de existență care au precedat desființarea partidului de către comuniști (1875-1947) PNL a avut doar șapte președinți, în cei 34 de ani scurși de la Revoluția din 1989 s-au perindat nu mai puțin de 13 lideri ai partidului, majoritatea confruntându-se cu sciziuni succesive care, chiar au pus în pericol existența partidului ca atare.

Liberalism în nume personal

Partidul Național Liberal este cel mai vechi partid din Uniunea Europeană. Înființat în 1875 prin unirea cluburilor liberale care activau încă din perioada pașoptistă, a jucat un rol esențial în multiple momente ale istoriei naționale (…)

ADVERTISEMENT

Astăzi, PNL continuă tradiția democratică al cărei fir a fost reluat în 15 ianuarie 1990. Protejăm drepturile civile și libertățile individuale ale cetățenilor, susținem statul de drept, sprijinim mediul de afaceri și promovăm creșterea capitalului românesc”, a scris actualul președinte al PNL, Nicolae Ciucă.

La cum s-a derulat viața internă a PNL din 1990 este aproape un miracol că partidul încă mai există. În conducerea partidului încă sunt prezente persoane care au trecut prin mai multe partide care se revendicau ca liberale, în urma valului de sciziuni care a afectat constant PNL. Aproape imediat după reînființarea în ianuarie 1990, a apărut prima disidență liberală, Uniunea Liberală – Brătianu, condusă de un descendent al familiei Brătianu.

ADVERTISEMENT

În iulie 1990 a avut loc o a doua sciziune, de data asta mult mai serioasă, prin apariția PNL – Aripa Tânără, partid fondat de către Călin Popescu-Tăriceanu împreună cu Dinu Patriciu. Nu a trecut multă vreme, până când chiar Tăriceanu a părăsit PNL – AT ca să formeze Noul Partid Liberal (NPL), împreună cu Andrei Chiliman, Viorel Cataramă, Radu Boroianu ș.a. Abia format, NPL s-a reîntors, în 1992, în PNL.

O altă epopee liberală este legată de avocatul Niculae Cerveni, care înființase inițial un partid cu contradictoriul nume de Partidul Socialist-Liberal. În 1990, a fuzionat cu PNL, dar apoi Cerveni s-a pus în fruntea rebeliunii liberalilor nemulțumiți de ieșirea partidului din Convenția Democrată și a fondat PNL – Convenția Democrată. În 1997 PNL – CD a fuzionat cu PL 93, rezultând Partidul Liberal. Ulterior, Cerveni înființează un partid cu propriul nume, PNL – Cerveni, care va fuziona, în mod surprinzător, cu PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor. Tot în PRM s-a dizolvat și Partidul Liberal-Creștin, fondat de un alt disident din PNL, Radu Ciuceanu.

ADVERTISEMENT

Partidul Liberal 93 a fost înființat prin fuziunea a ceea ce mai rămăsese din PNL – AT după plecarea lui Tăriceanu cu ceea ce mai rămăsese din PNL – CD. Acesta din urmă fusese afectat și de o altă sciziune condusă de către senatorul Alexandru Popovici care înființase PNL-CD – Aripa Popovici. Între timp, PNL-ul „mare” ratase intrarea în Parlament la alegerile din 1992, motiv pentru care Radu Câmpeanu a fost înlăturat de la șefia formațiunii. Revoltat, acesta și-a făcut și el propriul partid, în 1993, intitulat PNL – Câmpeanu, acesta fiind al patrulea partid liberal care și-a luat numele după liderul său.

Unificarea definitivă în PNL, un proiect nerealizat

PNL a ajuns la guvernare în 1996, ca parte a Convenției Democrate, iar acest lucru a determinat aripile desprinse să caute reîntoarcerea la partidul originar, proces care a durat mai mulți ani și care s-a finalizat abia în 2003, prin absorbția PNL – Câmpeanu. Chiar și așa, tot s-au găsit câțiva liberali care și-au luat lumea în cap și au au fondat, în 2000, PNL – Tradițional. Grupul condus de Dan Amedeo Lăzărescu și Decebal Traian Remeș era nemulțumit de a doua ieșire a PNL din Convenție și de desemnarea lui Teodor Stolojan drept candidat la alegerile prezidențiale. Însă proiectul a eșuat rapid după ce în 2001 s-a aflat că Lăzărescu fusese informator al Securității.

ADVERTISEMENT

Însă în afară de acest accident, sfârșitul anilor 90 și primii ani ai secolului XXI au fost o perioadă de unificare în care PNL chiar a reușit să absoarbă și formațiuni politice care apăruseră independent de mișcarea liberală: Partidul Alianța Civică (1998), Alianța pentru România (2002) – disidența din PSD condusă de Teodor Meleșcanu sau Uniunea Forțelor de Dreapta (2003), partid fondat de Varujan Vosganian și Adrian Iorgulescu. Mai târziu, în 2008, a fost absorbită și Acțiunea Populară, disidența din PNȚCD condusă de către fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Armonia din sânul liberalilor s-a terminat în 2006, odată cu excluderea din partid a lui Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, care au fondat Partidul Liberal-Democrat care apoi a fuzionat cu Partidul Democrat, formând PDL. Unitatea liberală a mai primit o lovitură în 2014, când Călin Popescu-Tăriceanu s-a pus în fruntea celor nemulțumiți de ruperea USL și au fondat Partidul Liberal-Reformator. PLR a fuzionat apoi cu Partidul Conservator al lui Daniel Constantin și astfel a apărut ALDE. Ani în șir, Tăriceanu și ALDE au clamat că reprezintă adevăratul liberalism, ce ar fi fost trădat de PNL în urma fuziunii cu PDL, din 2014. Însă catastrofa electorală din 2020, când ALDE a ratat intrarea în Parlament, i-a determinat să se reîntoarcă spășiți în PNL, fuziunea având loc în 2023.

În mod normal, fuziunea cu PNL – ALDE ar fi însemnat încheierea procesului de unificare a liberalilor români, asta dacă nu ar fi apărut Forța Dreptei, fondată de către Ludovic Orban, după ce a fost înlăturat de la șefia PNL la congresul cu scandal din septembrie 2021. Noul partid contestă și el legitimitatea PNL ca partid liberal din cauza alianței cu PSD-ul. Între timp Forța Dreptei s-a coalizat cu USR și PMP în Alianța Dreptei Unite care se anunță rivalul PNL pe segmentul de dreapta al electoratului la alegerile din 2024.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Halep, ce nu ni s-a spus până acum: adevărul trist care a ieșit...
Halep, ce nu ni s-a spus până acum: adevărul trist care a ieșit la iveală după revenirea Simonei pe teren
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
BNR a luat decizia despre dobânzi. Ce trebuie să știi dacă ai un...
BNR a luat decizia despre dobânzi. Ce trebuie să știi dacă ai un credit
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
„A fost o sclavă, vândută și căsătorită forțat”. Răpită de 10 ani, tânăra...
„A fost o sclavă, vândută și căsătorită forțat”. Răpită de 10 ani, tânăra Fawzia a fost eliberată de israelieni
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie....
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit
Motivul pentru care David Popovici continuă să refuze planul uriaş al lui Ion...
Motivul pentru care David Popovici continuă să refuze planul uriaş al lui Ion Ţiriac: Am o misiune mult mai importantă!
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care...
Cele mai bune depozite bancare în octombrie 2024. Care este banca la care câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei