News

PNL vrea să absoarbă ALDE. Fuziune la a doua încercare între vechi dușmani

PNL a convenit să demareze negocierile pentru absorbția ALDE, mai vechiul lor adversar politic, dar care își are rădăcinile tot în rândurile liberalilor.
05.09.2023 | 10:57
PNL vrea sa absoarba ALDE Fuziune la a doua incercare intre vechi dusmani
Varujan Vosganian și Nicolae Ciucă vor să-și unească forțele pentru alegerile din 2024/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce a ratat intrarea în Parlament la alegerile din 2020, disidenții liberali din ALDE se pregătesc să se reîntoarcă în partidul pe care l-au părăsit cu scandal în urmă cu aproape nouă ani. La negocierile de fuziune nu participă fondatorul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, însă partidul va fi reprezentat de către Varujan Vosganian, unul dintre cei mai longevivi politicieni din România.

ALDE, condus de un triumvirat

Tocmai am aprobat în şedinţa de astăzi a BPN constituirea a două comisii care să poarte negocierile privind fuziunea prin absorbţie a partidului ALDE cu Partidul Naţional Liberal”, a anunțat, luni, președintele PNL, Nicolae Ciucă. În eventualitatea succesului negocierilor, s-ar pune capăt unei schisme din interiorul mișcării liberale care durează din 2014, în momentul când liberalii nemulțumiți de ruperea USL au părăsit PNL și au fondat Partidul Liberal-Reformator care va deveni apoi ALDE.

ADVERTISEMENT

ALDE și aliații săi din Pro România nu au reușit să treacă de pragul electoral la alegerile parlamentare din 2020, iar după acest eșec Călin Popescu-Tăriceanu, liderul partidului, și-a anunțat retragerea din viața publică. În locul său, a fost ales președinte fostul deputat de Vaslui, Daniel Olteanu. Acesta a rezistat în fruntea partidului până în septembrie 2022, când a fost nevoit să demisioneze.

Motivul imediat a fost legat de participarea sa la o școală de vară a PMP, ceea ce i-a înfuriat pe colegii săi ținând seama că este vorba de partidul fondat de marele dușman politic Traian Băsescu. Un alt eșec decontat de Olteanu a fost cel al primei tentative de reîntoarcere în PNL. Un acord de fuziune a fost încheiat cu fostul președinte al PNL, Florin Cîțu, însă colegii acestuia din conducerea partidului s-au declarat nemulțumiți de faptul că cei din ALDE ar fi fost, prin acest acord, suprareprezentați în conducerea PNL. Discuțiile s-au încheiat la scurtă vreme după aceea, întrucât Cîțu a fost înlocuit de la șefia liberalilor cu Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

La Congresul din octombrie 2022, ALDE a desemnat un triumvirat care să conducă partidul, o soluție inedită în politica românească. Cei trei președinți ai partidului erau fostul deputat, senator și ministru Varujan Vosganian, omul de afaceri de origine libaneză Mohammad Murad și primarul din Chiajna Mircea Minea.

Vosganian, despre foștii colegi din PNL: „S-au dus să lustruiască clanțele PSD”

Reîntors în conducerea ALDE, Vosganian și-a făcut intrarea în scenă cu o declarație dură la adresa PNL. „Ieşirea ALDE de pe prima scenă s-a realizat în urma unor manevre obscure. Noi azi trebuie să reparăm această nedreptate. Cei care ne ofensau pe motiv că ţinem PSD la guvernare s-au dus să lustruiască clanţele PSD pentru a-i ţine pe ei la guvernare”, le-a spus fostul senator delegaților de la Congres.

ADVERTISEMENT

Declarația era o trimitere la faptul că liberalii rămași în PNL le-au reproșat „schismaticilor” din ALDE ani în șir colaborarea cu social-democrații. Cum din 2021 și PNL comite același „păcat”, a dispărut principalul motiv al divizării dintre liberali și foștii lor colegi aflați acum în ALDE. Totuși, în ultimele luni Varujan Vosganian a avut multe poziții critice la adresa guvernării PNL-PSD, cele mai recente fiind legate de reducerea cheltuielilor aparatului de stat.

Ordonanța de urgență privind reducerea unor cheltuieli bugetare a fost redactată fără responsabilitate. Dincolo de faptul că e extrem de lungă, ca un roman fluviu, că explică așa cum explici unor proști ce se întâmplă când numărarea oamenilor dă cu zecimale, că amestecă instituțiile bugetare cu cele autonome și cu companiile majoritar de stat, că include numeroase detalii care ar trebui să facă obiectul unor hotărâri de Guvern sau ordine de ministru, că adaugă teme care nu au ce să caute acolo, cum ar fi regimul concesionărilor, partea cea mai serioasă este că e scrisă în grabă, fără o evaluare a posibilelor consecințe”, scria Vosganian pe 10 august.

ADVERTISEMENT

Un președinte, trimis în judecată de către DNA

Un alt copreședinte, Mircea Minea, are probleme de natură penală fiind trimis în judecată în mai 2023, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Minea este primar din 1996 în comuna Chiajna din județul Ilfov. DNA îl acuză că a finanțat ilegal, din bugetul primăriei, echipa Concordia Chiajna, cu suma de 37,5 milioane lei, în perioada 2007-2021. Deși procesul său a început, ALDE îl păstrează în funcție de copreședinte.

Al treilea copreședinte ales în octombrie este Mohammad Murad, un om de afaceri de origine libaneză, a cărui avere este estimată în jurul a 150 de milioane de euro. În momentul de față, rămâne neclar statutul său în partid. După anunțul inițial al intrării sale în conducerea ALDE, partidul a anunțat, în luna iulie, numirea unui alt copreședinte, Viorel Dosaru, fost șef al poliției din Prahova și subsecretar de stat în Ministerul de Interne.

După finalizarea negocierilor dintre ALDE și PNL va fi necesară organizarea uni congres comun care să aprobe fuziunea. Deși ALDE nu are reprezentare în Parlament, la alegerile locale din 2020 a obținut 2,3% din voturi la nivel național, iar aleșii locali ai partidului fondat de Tăriceanu ar putea o achiziție importantă pentru liberali în perspectiva anului electoral 2024, mai ales că în momentul de față sondajele arată că PNL se află într-o poziție delicată, fiind abia pe locul 3 în preferințele alegătorilor, după PSD și AUR.

ADVERTISEMENT