News

PNL, de acord cu asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe măsurile fiscale. Condițiile anunţate de Nicolae Ciucă. Update

PNL a decis, luni, prin vot intern în partid, ca măsurile fiscale să fie adoptate prin asumarea răspunderii în Parlament a Guvernului Ciolacu.
04.09.2023 | 13:54
PNL de acord cu asumarea raspunderii Guvernului Ciolacu pe masurile fiscale Conditiile anuntate de Nicolae Ciuca Update
PNL, în majoritate de acord cu asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe măsurile fiscale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
04-09-2023
11:02

Condiţiile anunţate de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a prezentat elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderii Guvernului, respectiv menţinerea cotei unice de impozitare şi a cotei de impozitare la dividente la 8%, iar la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul realizat în ţara noastră.

“Subiectul care este de interes major pentru toată lumea este cel al angajării răspunderii guvernamentale pe măsurile de reducere a cheltuielilor şi măsurile fiscale. Am avut discuţii şi am prezentat elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderi. Elementele fundamentale sunt trei, anume reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale şi măsurile fiscale.

Complementar la acestea, în detaliu, desigur PNL a susţinut şi continuă să susţină menţinerea cotei unice de impozitare, va continua să susţină întreprinzătorii privaţi, mediul economic, tot ceea ce înseamnă investiţii prin menţinerea cotei de impozitare la dividente la 8%. De asemenea, PNL susţine menţinerea actualei cote la TVA şi susţinem ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul realizat în ţara noastră”, a spus Nicolae Ciucă, după şedinţa conducerii PNL.

De asemenea, Ciucă susţine ca la nivelul profesiilor liberale şi a PFA trebuie să se impună un plafon pentru CASS. “Am discutat cu toţi cei care au cunoaştere în domeniul economic, bugetar-fiscal, că dincolo de aceste măsuri avem nevoie de un alt pachet prin care să susţinem măsuri de investiţii, de creştere economică în ţara noastră. Sunt trei linii pe care putem să le abordăm – facilităţi fiscale, facilităţi pentru utilităţi şi ajutor de stat personalizat pentru investiţiile care depăşesc suma de 50 de milioane de euro.

Am discutat onest, realist toate aceste probleme. (..) În momentul de faţă, avem nevoie ca prin aceste colectări la buget să putem asigura banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor deja demarate”, a mai declarat liderul liberal.

PNL a decis, luni, cu un vor covârșitor, ca Guvernul Ciolacu să își asume răspunderea pe măsurile fiscale. Anterior, sâmbătă, PSD acordase un vot în unanimitate pentru acest pas al Executivului.

PNL, în majoritate de acord cu asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe măsurile fiscale

În acest debut de săptămână, liderii PNL s-au reunit pentru a vota în ședința Biroului Politic Național (BPN) dacă susțin sau nu asumarea răspunderii guvernului Ciolacu pe pachetul de măsuri fiscale.

ADVERTISEMENT

După mai multe ore de dezbateri, liberalii au votat cu o largă majoritate că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale. Pentru asumare au votat aproximativ 50 de lideri din Biroul Politic Național (BPN).

Au existat și 4 voturi împotrivă, iar 3 liberali s-au abținut. Nu au fost de acord cu propunerea Florin Cîțu, Florin Buican, Thuma Hubert și Robert Sighiartău, conform Știripesurse. Printre cei care s-au abținut se numără Adrian Cozma (PNL Satu Mare), Alexandru Muraru (PNL Iași) și Pavel Popescu (Sector 4).

ADVERTISEMENT

De subliniat că susținerea acestui demers din Parlament al Guvernului este condiționată de câteva condiții votate de liberali. PNL ar fi cerut păstrarea cotei unice, păstrarea impozitului pe dividende, păstrarea TVA, profesiile liberale să fie protejate sau eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au valoare însumată mai mare de 500.000 de euro.

PSD votase sâmbătă în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul fiscal

Încă de sâmbătă, 2 septembrie, liderii PSD din teritoriu au votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare prin care trebuie reduse cheltuielile și eliminate unele facilități fiscale, precum și majorarea unor taxe.

ADVERTISEMENT

Tot în weekend, premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-ar fi transmis liderilor partidului prezenți la ședința Consiliului Politic Național că, dacă liberalii nu sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului, PSD este gata să meargă la alegeri.

Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, spunea Ciolacu săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Luni, la ora 17, va avea loc ședința Coaliției pentru discuțiile finale privind pachetul de măsuri fiscale. Aici, reprezentanții PNL vor prezenta condițiile pentru a accepta un demers în Parlament al Guvernului privind asumarea răspunderii.

ADVERTISEMENT