News

Coaliția PSD-PNL, negocieri privind măsurile fiscale. Liberalii vor eliminarea voucherelor pentru o parte din bugetari

În coaliția PSD-PNL, aflată la guvernare, au loc noi negocieri privind măsurile fiscale. Luni, liberalii au venit cu o serie de propuneri importante.
31.07.2023 | 12:27
Coalitia PSDPNL negocieri privind masurile fiscale Liberalii vor eliminarea voucherelor pentru o parte din bugetari
Negocieri în coaliția PSD-PNL pe tema reducerii deficitului și a măsurilor fiscale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Coaliția PSD-PNL poartă negocieri extrem de dure în această perioadă privind măsurile fiscale. Guvernanții caută disperați soluții pentru creșterea veniturilor bugetare.

Negocieri în coaliția PSD-PNL pe tema reducerii deficitului și a măsurilor fiscale. Liberalii cer eliminarea voucherelor pentru o categorie de bugetari

Încă de săptămâna trecută, au apărut informații conform cărora Guvernul PSD-PNL pregătește un pachet de majorări de taxe și impozite, pentru a reduce deficitul bugetar, care se ridică la peste 9 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Negocierile din coaliție par a se fi reluat în această săptămână. La Executiv și la sediile partidelor vor avea loc mai multe întâlniri importante. Între timp, au început să apară informații în legătură cu cererile liberalilor.

Astfel, la negocierile cu partenerii de la PSD, PNL va propune, pentru reducerea cheltuielilor, mai multe măsuri. Printre ele: diminuarea numărului şefilor din administraţie, comasarea instituţiilor cu atribuţii similare, diminuarea cu 20% a numărului secretarilor de stat, scăderea numărului membrilor din Consiliile de Administraţie sau limitarea costurilor cu telefonia mobilă şi cu consumabilele în instituţiile publice.

ADVERTISEMENT

Formațiunea condusă de Nicolae Ciucă mai susține protejarea mediului de afaceri şi a investiţiilor, menţinerea la nivelul actual a TVA pentru vânzarea de carte şi manuale şcolare.

Măsurile propuse de PNL pentru atragerea de venituri la buget

Mai multe informații apărute luni, pe surse liberale citate de News.ro, spun că liderul PNL Nicolae Ciucă va propune în coaliţie ca, în paralel cu discuţiile despre măsurile pentru încadrarea în ţinta de deficit, să fie conceput un plan de bugetare multianuală şi să fie promovate reforme care să stimuleze în mod echitabil investiţiile, afacerile şi dezvoltarea.

ADVERTISEMENT

Nu e corect să plecăm de la tăieri şi reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de ţară: dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiţii record. Sunt şanse să mai avem şi în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunităţile. Deci, ca atare, regândirea statului şi a relaţiei cu mediul de afaceri, ca şi regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu uşa organismele internaţionale, altfel, pe bună dreptate.

Acum nu avem de ales. Trebuie să acţionăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem şi perspectiva. Coaliţia trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluţiile care dezvoltă România, nu doar o ţin în nişte parametri pe hârtie”, le-a transmis preşedintele PNL liderilor liberali înaintea şedinţei coaliţiei.

ADVERTISEMENT

Liberalii vin și cu o serie de solicitări menite să atragă venituri la buget. Astfel, PNL vrea ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului. De asemenea, liberalii vor cere ca bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar să nu mai aibă dreptul la vouchere de vacanță.

O astfel de măsură ar putea să nu fie una cu efecte scontate. Pentru anul 2023, cea mai mare parte a voucherelor de vacanță deja s-au plătit pentru cetățeni. Vorbim de o valoare de 1,062,420,191.03 lei până la 30 iunie 2023, semnalează, pe Facebook, președinta ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru.

Toate propunerile sunt la stadiul de discuții. Momentan, nu e clar dacă PSD va fi de acord cu măsurile propuse de formațiunea lui Ciucă. În weekend, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pachetul de măsuri fiscale va fi pus în dezbatere în această săptămână.

ADVERTISEMENT