News

PNL revine la sistemul „câștigătorul ia totul”. Toți susținătorii lui Orban au fost scoși din conducere

În componența noului Birou Executiv al PNL se regăsesc numai persoanele care se aflau pe lista susținătorilor lui Florin Cîțu.
27.09.2021 | 14:04
PNL revine la sistemul castigatorul ia totul Toti sustinatorii lui Orban au fost scosi din conducere
Noua conducere a PNL este alcătuită integral din susținători ai lui Florin Cîțu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În pofida scorului obținut de Ludovic Orban la Congresul PNL de sâmbătă, de aproape 40%, în forul de conducere al PNL se regăsesc doar liberali care au fost propuși de către noul președinte.

Deși statutul PNL dădea posibilitatea ca și susținători ai moțiunii perdante să se regăsească în Biroul Politic Executiv,  în practică s-a revenit la un sistem prin care „câștigătorul ia totul”, sistem introdus în PNL de către Crin Antonescu, care l-a folosit pentru a elimina opoziția internă din partid.

ADVERTISEMENT

La Congresul din 2017 s-a revenit la sistemul mai vechi astfel că, deși Orban câștigase 78% din voturile delegaților, în conducere au primit patru locuri și membri ai echipei perdante, conduse atunci de către europarlamentarul Cristian Bușoi.

Conducerea PNL aleasă pe un model impus de Antonescu

În mod tradițional, la PNL candidaturile pentru funcțiile de conducere se depuneau individual. Fiecare aspirant își anunța candidatura pentru funcția vizată, iar delegații alegeau în funcție de preferințe și de numărul de candidați pe același post. Asta până când Crin Antonescu a devenit președintele PNL, el introducând sistemul de alegere a conducerii în bloc astfel încât președintele partidului să lucreze doar cu persoane pe care le agrează.

ADVERTISEMENT

La vechiul PDL era practicat sistemul moțiunii, în care cel care obținea funcția de președinte la Congres le recomanda apoi membrilor Consiliului Național să voteze pentru celelalte funcții persoane care îi susținuseră candidatura. Însă cutuma era ca o parte dintre susținătorii moțiunii perdante să se regăsească în conducere, proporțional cu scortul obținute de respectiva moțiune.

Prevederea a fost menținută după fuziunea dintre PNL și PDL, iar cutuma a fost respectată la Congresul din 2017 când au candidat la funcția de președinte Ludovic Orban și Cristian Bușoi. Atunci primul a devenit președinte cu 3.518 voturi, echivalentul a 78% din sufragii, pe când Bușoi a obținut 952 de voturi.

ADVERTISEMENT

Totuși, patru persoane din tabăra învinsă s-au regăsit în conducerea partidului: Cristian Bușoi, Dan Motreanu, Marian Petrache au fost aleși vicepreședinți, iar Daniel Buda a ocupat funcția de președinte al Comisiei de Arbitraj.

Cîțu și-a anunțat echipa înainte de alegerea ei

Însă după o competiție internă foarte dură între Florin Cîțu și Ludovic Orban acum nu a mai fost loc de amabilități între cele două tabere. Sâmbătă seara, imediat după anunțarea rezultatului, Florin Cîțu i-a invitat de scena de la congres pe susținătorii săi care candidau la funcții în Biroul Executiv. „Aceasta e noua echipă a PNL. Aşa începe mişcarea liberală în România”, a spus Cîțu, deși alegerea restului conducerii partidului urma să aibă loc abia a doua zi.

ADVERTISEMENT

Semnalul a fost înțeles de echipa lui Orban astfel că majoritatea celor care candidau pentru funcții de conducere și-au retras a doua zi candidaturile. Tonul a fost dat de Virgul Guran, președinte al PNL Dâmbovița, care aspira la unul dintre cele patru posturi de prim-vicepreședinte. Guran a invocat faptul că s-ar ajunge la două tururi, iar ședința Consiliului Național s-ar prelungi cu încă patru ore.

La fel a procedat și Vlad Nistor, însă într-o manieră ceva mai brutală. „Sper că nu vă imaginaţi că aş fi naiv, ştiu ce şanse am. Pentru a vă scuti de o plictiseală suplimentară, şi eu îmi retrag candidatura”, a spus Nistor, un alt aspirant la postul de prim-vicepreședinte.

Candidați fără speranță

Au fost și câțiva care s-au încăpățânat să spere că vor obține voturile necesare, printre ei fiind și Ionel Dancă, fostul șef al cancelariei Guvernului în perioada în care premier era Orban. „Candidez la această funcţie de vicepreşedinte al PNL pentru a păstra vie încrederea şi speranţa sutelor de mii de membri şi simpatizaţi care au fost alături de noi în această competiţie împreună cu Ludovic Orban. Vreau să păstrăm vie speranţa şi încrederea PNL că şi în partidul nostru binele va învinge, mai devreme sau mai târziu”, a spus Dancă.

Daniela Cîmpean, adversara lui Dancă pentru postul de vicepreședinte pentru domeniul familie și protecție socială, nici măcar nu a dorit să-și pledeze candidatura în fața Consiliului Național. A vorbit în schimb în favoarea ei Robert Sighiartău, unul dintre liderii taberei pro-Cîțu, astfel că Daniel Cîmpean a devenit vicepreședinte fără probleme.

Și liderul PNL Brașov, Adrian Veștea, și-a menținut candidatura însă fără succes, adversarul său fiind Rareș Bogdan. După ce a pierdut, Veștea a susținut că votul nu a fost unul corect.

Astăzi, în a doua zi de Congres al PNL am fost martorul unei minuni. Nu, nu este vorba despre biblica înmulţire a pâinilor şi peştilor, dar seamănă. Am văzut minunea ca aproximativ 1.200 de votanţi să furnizeze fix 1.842 de voturi. Evident, faptul că un candidat la funcţia de vicepreşedinte a făcut parte şi din echipa de numărare a voturilor este tot o minune. Cum zicea Iosif Vissarionovici, nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, a scris Veștea pe Facebook.

Nu numai că susținătorilor lui  Orban nu  li s-a rezervat niciun loc în conducere, nici neutrii nu au fost incluși, cele mai notorii cazuri fiind liderii organizațiilor din Bihor și Giurgiu, Ilie Bolojan, respectiv Dan Motreanu. Trebuie precizat însă că, deși conduc filiale foarte puternice, cei doi nici măcar nu au dorit să candideze.

ADVERTISEMENT