News

PNL vrea să reducă numărul de secretari de stat. Fostul premier Ciucă a creat 17 asemenea posturi

Numărul de secretari de stat a ajuns la aproape 100, iar liberalii vor să îl reducă, deși chiar fostul premier a creat 17 asemenea posturi.
04.07.2023 | 15:47
PNL vrea sa reduca numarul de secretari de stat Fostul premier Ciuca a creat 17 asemenea posturi
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au mărit numărul secretarilor de stat la 97/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Birocrația din ministere este amplificată de numărul mare de secretari de stat care a fost menținut în guvernul Ciolacu la același nivel din timpul guvernului Ciucă. Doar în cadrul ministerelor sunt nu mai puțin de 97 posturi de secretar de stat și 23 posturi de subsecretar de stat, iar fiecare dintre ei își poate organiza un cabinet al demnitarului cu mai multe posturi de consilier.

O promisiune nerespectată

În vederea chibzuirii cheltuielilor bugetare, le-am solicitat miniştrilor liberali să facă o evaluare a activităţii fiecărui portofoliu, pentru a avea în vedere reducerea numărului secretarilor de stat”, a declarat liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, după ședința de luni a conducerii PNL.

ADVERTISEMENT

Inițial, discuția despre reducerea numărului secretarilor de stat a început încă dinainte de rotativa guvernamentală, liberalii anunțând că vor insista ca odată cu schimbarea primului-ministru să fie redus și numărul de adjuncți ai miniștrilor.

Chiar și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre acest lucru la Congresul UDMR de la finele lunii aprilie. „Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu (…) Trebuie făcut acest lucru. Și așa e prea târziu. Trebuie să ne așezăm toți trei la masă și să vorbim despre secretarii de stat. Trebuie să înțelegem rostul nostru. Trebuie să înțelegem că nu putem în continuare să cerem doar de la români. Trebuie să înțelegem că e un moment istoric. Sunt convins că alături de domnul Nicolae Ciucă și de domnul Kelemen Hunor vom face față acestor provocări”, spunea Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Cu toate astea, nu s-a întâmplat nimic, cu excepția faptului că, în urma scoaterii UDMR de la guvernare, au rămas posturi vacante în linia a doua a ministerelor: 12 posturi de secretar de stat și trei de subsecretar de stat. Practic, reducerea ar putea să nu afecteze funcțiile deținute de liberali și social-democrați, decât dacă va fi una radicală. Există însă dubii în ce privește acest lucru din moment de liderii partidelor actualei coaliții guvernamentale au patronat suplimentarea considerabilă a numărului de secretari de stat. În coaliția precedentă, PNL-USR-UDMR erau doar 80 de asemenea posturi, pentru ca odată cu instalarea guvernului Ciucă să ajungă la 97, crescând totodată și numărul de subsecretari de stat.

Astfel, guvernanții clamează că fac reduceri ale cheltuielilor din respect față de români, că strâng cureaua, deși tot ei au fost cei care au împărțit sinecuri bine plătite pentru oamenii din partid Salariile nete ale secretarilor de stat ajung într-o lună la 944.000 de lei, la care se adaugă aproape 196.000 lei lunar pentru lefurile subsecretarilor de stat. Însă efortul bugetar este mult mai mare întrucât statul trebuie să plătească și asigurările sociale și de sănătate pentru aceștia, la care se adaugă consilierii fiecăruia, ceea ce înseamnă alte câteva sute de posturi bine plătite.

ADVERTISEMENT

Practic, secretarii de stat și consilierii lor sunt răsplătiți cu funcții publice pentru servicii aduse partidului. De asemenea, numărul de posturi a crescut și pentru că fiecare partid din coaliție vor să aibă măcar un secretar de stat care să supravegheze activitatea ministrului de la celălalt partid, adică suspiciunile reciproce produc costuri pentru contribuabili.

Ministerele cu cele mai multe posturi de secretari de stat

Lucrul acesta este demonstrat de faptul că un minister atât de complex precum cel al Apărării Naționale funcționează foarte bine cu numai doi secretari de stat, pe când Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are 8 posturi de secretar de stat și trei de subsecretar de stat ș.a. Diferența este explicată prin faptul că structura MApN este stabilită prin lege organică, pe când pentru celelalte ministere este suficientă adoptarea unei hotărâri de guvern, adică numirea unui nou secretar de stat stă în pixul premierului.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus că cele 97 de posturi nu reprezintă numărul total al funcțiilor de secretar de stat. Există în subordinea ministerelor și a Secretariatului General al Guvernului zeci de agenții, autorități, administrații, institute ai căror conducători au posturile echivalente celei de secretar de stat. Doar în subordinea SGG există aproape 40 de asemenea instituții: Secretariatul de Stat pentru Culte, RA-APPS, Departamentul pentru Relații Interetnice, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă ș.a.m.d.

Este greu de crezut că o reducere substanțială a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor ar putea duce la dificultăți majore de funcționare a acestora, dat fiind exemplul MAPN, precum și faptul că fiecare ministru este ajutat în activitatea sa de către secretarul general al ministerului care, la rândul său, are cel puțin un adjunct, aceștia având statut de funcționar public. De exemplu, la Mediu sunt nu mai puțin de trei secretari generali adjuncți. Dacă fiecare ministru ar rămâne cu doi secretari de stat, numărul acestora s-ar reduce la aproximativ 40.

Prezentăm mai jos lista cu numărul de secretari de stat, defalcat pe fiecare minister:

  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene : 8 secretari (două posturi vacante) și 3 subsecretari de stat;
  • Ministerul Dezvoltării Regionale: 7 secretari (două posturi vacante) și 4 subsecretari de stat (un post vacant);
  • Ministerul Mediului: 7 secretari de stat (două posturi vacante);
  • Ministerul Afacerilor Interne: 6 secretari(un post vacant) și 4 subsecretari de stat;
  • Ministerul Educației: 6 secretari și 2 subsecretari de stat;
  • Ministerul Afacerilor Externe: 6 secretari și un subsecretar de stat;
  • Ministerul Finanțelor Publice: 6 secretari de stat;
  • Ministerul Transporturilor: 6 secretari de stat;
  • Ministerul Sănătății: 6 secretari de stat (un post vacant);
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 5 secretari și un subsecretar de stat;
  • Ministerul Justiției: 5 secretari de stat;
  • Ministerul Energiei: 5 secretari de stat (un post vacant);
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: 4 secretari și 3 subsecretari de stat (două posturi vacante);
  • Ministerul Muncii: 4 secretari (un post vacant) și un subsecretar de stat;
  • Secretariatul General al Guvernului: 4 secretari de stat;
  • Ministerul Economiei: 4 secretari de stat (un post vacant);
  • Ministerul Culturii: 3 secretari (un post vacant) și 3 subsecretari de stat;
  • Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: 3 secretari și un subsecretar de stat;
  • Ministerul Apărării Naționale: 2 secretari de stat.
ADVERTISEMENT