News

”Poarta Iadului”, craterul care arde de zeci de ani în Turkmenistan, ar putea fi închisă. Explicațiile deciziei

Autoritățile din Turkmenistan vor să închidă ”Poarta Iadului”, un crater uriaș care arde de zeci de ani la peste 250 de kilometri de capitala Ashgabat.
08.01.2022 | 22:29
Poarta Iadului craterul care arde de zeci de ani in Turkmenistan ar putea fi inchisa Explicatiile deciziei
Turkmenistan vrea să închidă ”Poarta Iadului”, craterul care arde de zeci de ani. Anunțul președintelui. Sursa foto: forbes.com
ADVERTISEMENT

Președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov, a cerut autorităților să găsească o modalitate pentru a stinge focul de la ”Poarta Iadului”, un crater de gaz care arde de zeci de ani.

În acest weekend, liderul de la Ashgabat a spus că uriașa groapă din deșertul Karakum ar trebui închisă pentru a preveni riscurile pentru mediu și sănătatea oamenilor.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Berdymukhamedov, stingerea incendiului care arde de zeci de ani la locul numit ”Poarta Iadului”, va îmbunătăți producția națională de export de gaze, scrie site-ul Newsnpr.

Turkmenistan vrea să închidă ”Poarta Iadului”, craterul care arde de zeci de ani. Anunțul președintelui

Craterul vulcanic din deșert, situat la aproximativ 250 de kilometri nord de capitala Ashgabat, arde de zeci de ani și este o atracție populară pentru un număr destul de mic de turiști care vizitează Turkmenistanul.

ADVERTISEMENT

”Pierdem resurse prețioase, care pot aduce profituri mari țării și pot îmbunătăți viața oamenilor”, a subliniat președintele Turkmenistanului și le-a cerut oficialilor guvernamentali să studieze și să propună soluții pentru stingerea incendiului.

Craterul are aproximativ 70 metri lățime și 20 de metri adâncime, fiind una dintre cele mai populare atracții turistice din Turkmenistan.

ADVERTISEMENT

În 2018, președintele Turkmenistanului a redenumit oficial site-ul drept ”Lumina Karakum” în loc de porecla inițială ”Poarta Iadului”, pentru a îmbunătăți imaginea craterului de gaz Darvaza.

Cauza formării craterului de gaz Darvaza este încă un mister. Una dintre cele mai populare teorii este că un proiect sovietic de explorare a gazelor a eșuat în 1971.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, exploratorul canadian George Kourounis a examinat adâncimea craterului în 2013 şi a descoperit că nimeni nu ştie cu adevărat cum a început.

Unii geologi din Turkmenistan spun că groapa a apărut în anii 1960, dar nu a început să ardă până în anii 1980.

Poarta iadului Turkmenistan. Sursa foto: rador.ro

Președintele Berdymukhamedov a încercat să închidă ”Poarta Iadului” și în 2010

Nu este prima dată când Turkmenistanul încearcă să închidă ”Poarta Iadului”. În 2010, președintele Berdymukhamedov a cerut oamenilor de știință să studieze soluția, dar fără rezultat.

Atunci, s-a decis astuparea craterului, pentru a nu irosi aceste imense rezerve de gaz. Nici până acum operaţiunea nu a reuşit, craterul continuând să ardă.

Astfel, locul a fost transformat în obiectiv turistic şi a fost numit metaforic ”Poarta iadului”. Imaginile sunt de o frumuseţe stranie şi toţi cei care l-au vizitat spun că, în ciuda căldurii, locul nu face decât să-ţi dea fiori reci.

ADVERTISEMENT