News

„Poliția parlamentară”, înființată printr-o lege PSD-PNL. Deputații și senatorii scandalagii, evacuați imediat din sală

Pentru a preveni eventuale altercații între parlamentari, PSD și PNL vor să acorde personalului celor două Camere dreptul de a interveni în situațiile conflictuale care apar între aleșii nației.
27.02.2022 | 08:55
Politia parlamentara infiintata printro lege PSDPNL Deputatii si senatorii scandalagii evacuati imediat din sala
Gabriel Andronache și Alfred Simonis vor să prevină incidente precum cel provocat de George Simion/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Altercația recentă dintre ministrul Energiei Virgil Popescu și liderul AUR George Simion a generat noi discuții privind conduita parlamentarilor în plenul celor două Camere.

Consecința a fost modificarea Regulamentului Camerei Deputaților în sensul înăspririi sancțiunilor pentru abaterile disciplinare ale deputaților și impunerea unor noi reguli privind transmisiunile live din timpul ședințelor.

ADVERTISEMENT

Însă liderii de grup ai deputaților PNL și PSD, Gabriela Andronache, respectiv Alfred Simonis, vor să dea dreptul angajaților Parlamentului să efectueze activitățile „polițienești” de menținere a ordinii în Senat și Camera Deputaților.

O forță de ordine special pentru Parlament

Cei doi deputați au inițiat un proiect de lege intrat în dezbatere publică la Senat prin care este modificată Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.  Prin acest proiect angajații Parlamentului vor căpăta dreptul de a asigura ordinea în forul legislativ.

ADVERTISEMENT

Până acum acest rol nu le era conferit astfel că personalul Parlamentului nu putea interveni în cazul în care un deputat sau senator încălca normele de ordine interioară.

În contextul apariției unor situații care depășesc cadrul codului de conduită parlamentară, dispozițiile regulamentare și legale trebuie să conțină mijloace eficiente de intervenție pentru asigurarea sau restabilirea ordinii în clădirea Parlamentului României în general și în sălile de ședințe, în mod particular (…)

ADVERTISEMENT

Deoarece menținerea unui climat de ordine și siguranță este esențial pentru desfășurarea activității în bune condiții, prin prezenta propunere legislativă reglementăm posibilitatea ca acest personal să poată interveni pentru prevenirea situațiilor conflictuale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cerințe: „stăpânire de sine și capacitate de comunicare”

Astfel, prin proiect funcționarii parlamentari vor fi investiți cu exercițiul autorității publice, precum polițiștii. În consecință, președintele fiecărei Camere sau, după caz, președinții comisiilor, vor putea dispune ca personalul Parlamentului să evacueze deputații sau senatorii turbulenți.

ADVERTISEMENT

Personalul angajat în serviciile Camerei Deputaților/ Senatului care are ca atribuții de serviciu ordinea și siguranța în interiorul Camerei Deputaților/ Senatului este asimilat persoanelor care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, având dreptul și obligația, la solicitarea expresă a președintelui de ședință a Camerei Deputaților/ Senatului sau al președintelui comisiei parlamentare, să intervină pentru asigurarea siguranței persoanelor, a integrității corporale, a sănătății, a vieții, precum și a bunurilor acestora”, prevede noul articol propus pentru Legea 7/2006.

„Polițiștilor parlamentari” li se impune, prin al doilea alineat al articolului, „să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă și fermă, dovedind stăpânire de sine, capacitate de comunicare și abilități de gestionare a situațiilor conflictuale.

Proiectul creează practic un corp de poliție în interiorul Parlamentului, pus la dispoziția președinților celor două Camere pentru situațiile conflictuale inițiate de parlamenarii zurbagii. Teoretic, chestorii celor două Camere sunt însărcinați cu menținerea ordinii în Palatul Parlamentului, însă aceștia nu aveau fundament legal să dispună personalului să intervină în situații tensionate.

Măsuri după scandalul provocat de George Simion

Pe 7 februarie, în timpul dezbaterii din Camera Deputaților a moțiunii simple împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, George Simion a venit la tribună și l-a bruscat pe ministru spunând: „Ești un hoț!”

Ședința a fost suspendată, iar incidentul a determinat modificarea Regulamentului Camerei Deputaților. Astfel, actele de violență sau injuriile proferate de un parlamentar duce la evacuarea imediată din sală urmată de reducerea cu 50% a indemnizației pe o perioadă de șase luni.

Prin proiectul lui Andronache și Simonis este instituit și corpul care va putea aplica sancțiunea evacuării din sală, în cazul în care un deputat sau senator ar deveni agresiv cu colegii săi. Funcționarii Parlamentului însărcinați cu respectarea ordinii ar acționa în urma dispozițiilor verbale ale președintelui de ședință a plenului sau, în cazul în care incidentele ar apărea în comisiile de specialitate, la instrucțiunile președintelui respectivei comisii.

ADVERTISEMENT