News

Polonia se vrea cea mai mare armată din UE. Cu ce problemă majoră se confruntă însă

Polonia se înarmează masiv și repede, dar revenirea la serviciul militar obligatoriu este respinsă de majoritatea populației
27.09.2023 | 11:13
Polonia se vrea cea mai mare armata din UE Cu ce problema majora se confrunta insa
Reintroducerea serviciului militar obligatoriu îi divizează pe polonezi / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În Polonia, ideea unei posibile reveniri la serviciul militar obligatoriu nu este tocmai populară, în condițiile în care la Vașovia există o convingere tot mai mare că țara va avea în curând cea mai puternică armată din Europa. Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), nu ratează nici o ocazie de a transmite acest mesaj, care se aude din ce în ce mai des în străinătate.

Achiziții spectaculoase, nu și destui oameni

În ultimele luni, Polonia și-a intensificat comenzile de echipamente militare. Iar unele dintre ele sunt semnificative, cu achiziționarea, printre altele, a 1.366 de tancuri de luptă (366 de tancuri americane M1A2 Abrams și 1.000 de tancuri sud-coreene K2PL Black Panther) sau a câtorva sute de piese de artilerie (HIMARS, K-239 Chunmoo, K9 Thunder, ASH Krab etc.), plus 96 de elicoptere de atac AH-64E Guardian.

ADVERTISEMENT

Achiziționarea de echipamente noi este un aspect, des invocate de Polonia, dar și de restul țărilor din Europa de Est de când Rusia a învadat Ucraina. Necesitatea consolidării apărării acestei zone a continentului mereu sub amenințarea brutalității Moscovei este un fapt rațional.

Dar mai sunt și altele: trebuie și alocate bugete substanțiale pentru a întreține aceste echipamente și, mai ales, să fie suficienți soldați bine pregătiți pentru a le opera.

ADVERTISEMENT

Obiectivul unei armate de 300.000 de soldați

În prezent, forțele armate poloneze au doar 180.830 de soldați, între care cei 32.000 de soldați din apărarea teritorială și recruții din serviciul militar voluntar, care a fost introdus în 2022 – nu fără succes, de altfel, deoarece 16.000 de tineri s-au înrolat în condițiile în care au fost oferite 15.000 de locuri, notează Opex 360.

Cu toate acestea, obiectivul Varșoviei este de a crește dimensiunea forțelor sale armate la 300.000 de oameni. Un obiectiv care pare însă greu de atins în practică.

ADVERTISEMENT

Acestea fiind spuse, la fel ca mulți alți membri NATO, Polonia a suspendat recrutarea obligatorie în 2008. Și, în timp ce Estonia a menținut-o, Lituania și Letonia au decis să o reintroducă din cauza amenințării Rusiei.

Inițiative neconvingătoare

În mod clar, Ministerul polonez al Apărării se află într-o situație neconfortabilă. În luna mai, acesta a lansat programul „Formare ca soldat”, care oferă voluntarilor 16 zile de pregătire militară de bază. „Scopul este de a dezvolta potențialul rezerviștilor din armată”, a explicat ministerul. Va fi suficientă o astfel de inițiativă? Deloc sigur.

ADVERTISEMENT

Ideea reintroducerii recrutării este din ce în ce mai des evocată, în special după ce Ministerul Apărării a anunțat că intenționează să facă obligatorie pregătirea militară pentru toți bărbații de vârstă militară. Cu toate acestea, chestiunea divizează opinia publică poloneză.

Potrivit unui sondaj publicat în februarie, 52% dintre cei intervievați au declarat că ar fi în favoarea revenirii la serviciul militar obligatoriu. Dar numai dacă tinerii, de preferință cu puține calificări, ar fi primii cei vizați.

„Contrar unor convingeri, oamenii din mediul rural au cea mai egalitară abordare a acestei probleme. În acest grup, mai mult de două treimi dintre cei care susțin recrutarea sunt în favoarea serviciului militar atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cei care susțin recrutarea în orașe (cu peste 250.000 de locuitori) doresc în proporție covârșitoare ca aceasta să fie rezervată bărbaților”, notează cotidianul Dziennik Gazeta Prawna.

Majoritatea se opun milităriei obligatorii

Oricum ar fi, cetățenii polonezi nu cred în revenirea la recrutare pe termen scurt. Aceasta este concluzia unui sondaj publicat săptămâna trecută de Rzeczpospolita și RMF FM. 71% dintre respondenți cred că guvernul care va ieși din viitoarele alegeri parlamentare nu va reintroduce serviciul militar obligatoriu.

„Grupul celor care nu cred în reintroducerea serviciului militar obligatoriu include susținători ai PiS (partidul aflat în prezent la putere) și ai opoziției în număr aproximativ egal. Este vorba în principal de opinia bărbaților (82%), a tinerilor susceptibili de a fi înrolați în armată (88%), a persoanelor care locuiesc în zonele rurale (79%), a persoanelor cu cel puțin trei copii (100%), dar și a celor cu cea mai puțină școlarizare (74%)”, a notat Rzeczpospolita.

Armată, dar de profesioniști

În orice caz, Tomasz Siemoniak, membru al opoziției și fost ministru al apărării, a declarat că se opune revenirii la recrutare. „Nu are rost să ne întoarcem la serviciul militar obligatoriu, deoarece un an de serviciu nu va pregăti un soldat pentru exigențele secolului 21. Ceea ce este decisiv este o armată profesionistă cu rezerve active”, a declarat el.

Pe de altă parte, a adăugat Siemoniak, „trebuie să dezvoltăm toate formele de serviciu voluntar și să introducem forme obligatorii de pregătire pentru apărare în sistemul educational”. Este exact ceea ce încearcă să facă actualul guvern de la Varșovia.

Polonia este un important membru al NATO. Sprijinul polonezilor pentru Alianța Atlantică este fără echivoc, 89% dintre cei chestionați susținând-o. Potrivit unui sondaj al Parlamentului European din toamna anului trecut, Polonia unul dintre statele membre cele mai îngrijorate de riscul extinderii conflictului din Ucraina în alte țări (91%).

ADVERTISEMENT