News

MApN avertizează: Imaginile cu sistemele HIMARS îndreptându-se spre graniţa Republicii Moldova sunt fake news

Ministerul Apărării cataloghează drept un fals grosolan imaginile şi informaţiile că România ar concentra trupe şi echipamente militar la graniţa de est.
28.02.2023 | 12:33
MApN avertizeaza Imaginile cu sistemele HIMARS indreptanduse spre granita Republicii Moldova sunt fake news
Acestea imagini au fost filmate de fapt la Alba Iulia
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale a avertizat marți asupra apariției unui fake news, conform căruia sistemele antirachetă românești se îndreaptă spre granița cu Republica Moldova. De fapt, imaginile prezentate ca fiind actuale au fost filmate anul trecut, la repetiţiile pentru parada de Ziua Naţională de la Alba Iulia.

Imaginile sunt din luna noiembrie şi au fost filmate la Alba Iulia

Potrivit MApN, materialul video a fost prezentat ca fiind actual “cu scopul evident de a induce panica” în rândul opiniei publice. Imagini foto şi video s-au propagat în ultimele zile pe mai multe conturi de Twitter, în special din Statele Unite. Unele dintre noile postări merg chiar mai departe cu supozițiile și susțin că trupele românești ar fi intrat în Moldova.

ADVERTISEMENT

Toate aceste speculaţii şi imagini sunt catalogate ca fiind informaţii total falsse, de către MApN. “Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru Ceremonia militară de Ziua Națională a României, prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova. 

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale”, se arată în precizarea făcută de autorităţile militare române.

ADVERTISEMENT

Mai exact, materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme online, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

“Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false”, se mai arată în comunicatul MApN.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naţionale a creat propria platformă de demascare a ştirilor false, în contextul în care acestea s-au înmulţit o dată cu ivazia rusă în Ucraina. Astfel, pe 9 februarie au fost catalogate drept speculații nefondate ştirile cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România.

De asemenea, pe 17 ianuarie au apărut în spaţiul public informații false privind cifrele de școlarizare din instituțiile militare de învățământ superior, iar pe 29 decembrie 2022 a fost combătută ideea apărută într-o serie de materiale apărute în mediul online, în care se inducea ideea falsă că modificările aduse printr-un ordin de ministru instrucțiunilor care reglementează procedurile de acces și tranzit ale trupelor străine în România ar schimba prevederile unei legi adoptate de Parlamentul României și ar permite atacarea altor state de pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

“Afirmațiile și interpretările respective sunt speculații care nu au legătură cu realitatea și au, cel mai probabil, intenția de a induce, fără o bază reală, stări de panică sau îngrijorare în rândul opiniei publice”, transmitea Ministerul Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT