Life

Povestea Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini. Țarul Rusiei ne-a donat-o, la ea s-au rugat Mihai Eminescu, Toma Caragiu și Nichita Stănescu

Povestea Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini. A fost donată de țarul Rusiei și a adunat mii de credincioși, printre care și mari personalități, cum ar fi Mihai Eminescu, Toma Caragiu și Nichita Stănescu.
03.09.2022 | 13:40
Povestea Icoanei Maicii Domnului cu trei maini Tarul Rusiei nea donato la ea sau rugat Mihai Eminescu Toma Caragiu si Nichita Stanescu
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini. Foto icoanefacatoaredeminuni.r
ADVERTISEMENT

La biserica Maica Precista din Ploiești există o icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni.

Povestea Icoanei Maicii Domnului cu trei mâini. A fost donată de țarul Rusiei

Mai mult decât atât, aceasta a fost donată de țarul Rusiei și la ea au venit să se roage mari personalități ale vremii, precum Mihai Eminescu, Toma Caragiu sau Nichita Stănescu. Și Mihail Kogălniceanu sau Nicolae Iorga au venit să vadă icoana faimoasă.

ADVERTISEMENT

Icoana Maicii Domnului este reprezentată cu trei mâini și se spune că orice rugăciune pe care o ascultă o îndeplinește.

Tocmai de aceea, oamenii care vin aici vor să o vadă și să se roage la ea. Panaghia Tricherousa sau mai bine cunoscută drept “Icoana Maicii Domnului cu trei maini” este în prezent la Muntele Athos, celelalte existând în lume fiind copii ale acesteia.

ADVERTISEMENT

Icoana din Ploiești a fost donată de țarul al doilea al Rusiei către țara noastră în anul 1877, după ce a petrecut Paștele în oraș.

Gestul l-a făcut fiind deosebit de impresionat de credința românilor. Icoana respectivă este realizată din aur și argint, fiind de o frumusețe dumnezeiască.

ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu a venit de două ori să se roage la faimoasa icoană, prima dată fiind în 1878. Și Nicolae Iorga, Nichita Stănescu sau Toma Caragiu au venit să se roage la această icoană făcătoare de minuni.

„Se pare că Eminescu a auzit de faima acestei icoane și a vrut să o vadă, în 1878. Nu ar fi prima dată când poetul a ajuns la Ploiești pentru a se ruga în biserica noastră.

ADVERTISEMENT

Poetul a mai venit în oraș și în 1881, la înmormântarea unui prieten. Kogălniceanu a locuit o vreme chiar vizavi de biserică, iar din ceea ce a rămas consemnat, alte personalități care s-au rugat în biserică sunt Iorga, Nichita și Toma Caragiu”, a spus părintele paroh Ștefan Mușat, conform historia.ro.

De ce are icoana Maicii Domnului trei mâini, de fapt

Icoana cu trei mâini a Maicii Domnului este una deosebit de specială, care se află în prezent la Mănăstirea Hilandar de pe muntele Athos.

Legat de aceasta există credința greșită că Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini, dar acest lucru nu este așa.

Adevărata semnificație are legătură cu Sfântul Ioan Damaschin. Aceasta icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfântului Ioan Damaschin și o avea în casa lui din Damasc.

După ce Sfântul Ioan Damaschin a ținut cuvântări pentru ca icoanele să fie apărate, iconoclaștii i-au tăiat mâna dreaptă și atunci sfântul a căzut în fața Icoanei Maicii Domnului, căreia i se ruga fierbinte și a cerut să îl vindece, scrie creștinortodox.ro.

În chip minunat, dorința Sfântului Ioan Damaschin s-a împlinit și mâna cea tăiată s-a lipit la loc pe corpul său.

De recunoștință pentru acest fapt, Sfântul Ioan a pus la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, care creează, de fapt, impresia că Maica Domnului are trei mâini.

În realitate însă, cea de a treia mână, cea de argint, este cea a Sfântului Ioan și simbolizează minunea săvârșită de Maica Domnului.

ADVERTISEMENT
Tags: