Fotbal international

Povestea lui Alfred Schaffer, antrenorul care a scris istorie pe “Olimpico”! A plecat de la Rapid la AS Roma

26.11.2020 | 11:44
Povestea lui Alfred Schaffer antrenorul care a scris istorie pe Olimpico A plecat de la Rapid la AS Roma
Povestea lui Alfred Schaffer, antrenorul care a scris istorie pe "Olimpico"! A plecat de la Rapid la AS Roma
ADVERTISEMENT

AS Roma este una dintre forţele fotbalului italian, iar CFR Cluj a simţit acest lucru în meciul tur din grupele Europa League. Ascensiunea formaţiei de pe “Olimpico” se leagă de numele lui Alfred Schaffer, un antrenor care a pregătit-o pe Rapid Bucureşti timp de câteva etape, înainte să plece în Serie A.

FANATIK îţi prezintă povestea lui Alfred Schaffer, antrenorul care a plecat de la Rapid la AS Roma, acesta reuşind să scrie istorie pe “Olimpico”. Înainte să ajungă în Italia, maghiarul a petrecut o scurtă perioadă în Giuleşti, unde a debutat, în 1940, cu o victorie convingătoare în faţa Gloriei CFR Galaţi.

ADVERTISEMENT

Până să ajungă antrenor, Alfred Schaffer a avut o carieră interesantă ca fotbalist. Cu 21 de cluburi schimbate în carieră, printre care s-au numărat MTK Budapesta, Eintracht Frankfurt, Bayern Munchen sau Sparta Praga, maghiarul a fost supranumit “Regele fotbalului” de fanii din Ungaria.

Soţia l-a convins pe Alfred Schaffer să plece de la Rapid la AS Roma

Alfred Schaffer a venit pe banca lui Rapid Bucureşti la mijlocul sezonului 1939-1940, după o pauză în cariera de antrenor. Înainte să vină în Giuleşti, tehnicianul fusese selecţionerul naţionalei Ungariei, alături de Karoly Dinetz. Cei doi au dus selecţionata vecinilor noştri până în finala Campionatului Mondial din 1938, pierdută în faţa Italiei.

ADVERTISEMENT

Perioada petrecută la Rapid a fost scurtă, dar începută cu o victorie convingătoare, 7-1 cu Gloria CFR Galaţi. Între timp, oficialii lui AS Roma au pus ochii pe antrenorul maghiar şi l-au ofertat. Soţia acestuia a aflat, iar legenda spune că l-a convinsă să plece în Italia. Pe 12 mai 1940, Alfred Schaffer debuta pe banca formaţiei de pe “Olimpico”, într-o remiză cu Genoa.

După sezonul 1940-1941, în care AS Roma a avut evoluţii dezamăgitoare şi s-a salvat în extremis de la retrogradare, Alfred Schaffer a dat lovitură în următoarea stagiune. Pe 14 iunie 1942, formaţia de pe “Olimpico” devenea campioana Italiei, primul trofeu din istoria clubului, după o luptă la baionetă cu Torino.

ADVERTISEMENT
alfred schaffer rapid as roma
AS Roma, campioana Italiei în sezonul 1941-1942

Războiul l-a determinat să plece din Italia. A murit din cauza unui infarct

După zece etape din sezonul 1942-1943, Alfred Schaffer pleca de la AS Roma şi se întorcea în Ungaria, unde locuia familia acestuia. Presa vremii a susţinut că antrenorul plecase din cauza războiului care făcea ravagii în ţara natală, însă la decizie au contribuit şi rezultatele modeste din campionat.

Revenit în Ungaria, Alfred Schaffer a antrenat-o pe Ferencvaros între 1943 şi 1944. Imediat după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, “Regele fotbalului” a acceptat oferta lui Bayern Munchen, însă nu a stat niciun meci pe banca bavarezilor.

ADVERTISEMENT

Pe 30 august 1945, într-un tren staţionat în gara din Prien am Chiemsee a fost descoperit corpul neînsufleţit al unui bărbat. După o scurtă anchetă, nemţii anunţă că persoana care murise era Alfred Schaffer. Antrenorul suferise un infarct la 52 de ani şi a fost înmormântat în cimitirul micuţei localităţi.

alfred schaffer rapid as roma
Mormântul lui Alfred Schaffer (sursă foto: Nemzeti)

MTK Budapesta i-a oferit un magazin ca să semneze

Ca fotbalist, Alfred Schaffer a fost considerat un mare talent al fotbalului maghiar. Chiar dacă avea un fizic impozant, cu ceva kilograme în plus mai mereu, portarii erau speriaţi de şutul celui care avea să fie poreclit “Regele fotbalului”. La MTK Budapesta a trăit cea mai bună perioadă a carierei, cu 89 de goluri marcate în 154 de meciuri şi trei titluri de campion al Ungariei.

Devenit vedeta lui MTK Budapesta, Alfred Schaffer primea oferte pe bandă rulantă, însă oficialii clubului din capitala Ungariei au făcut tot posibilul ca atacantul să semneze prelungirea contractului. Fotbalistul a primit un magazin în centrul oraşului, chiria fiind plătită de club, însă decizia nu l-a impresionat.

“Sunt fotbalist sau om de afaceri? Vă rog, eu joc fotbal. Ce să fac cu un magazin? Eu trebuie să fiu zilnic pe teren”, le-ar fi replicat Alfred Schaffer. Clubul a continuat să plătească chiria, dar magazinul a rămas închis până în 1919, când atacantul a plecat în Germania, la FC Nurnberg.

ADVERTISEMENT