News

Povestea neştiută a “omului-lup”, care a trăit peste 40 de ani alături animalele sălbatice. A mâncat carne crudă şi a devenit liderul haitei

Werner Freund a trăit peste 40 de ani printre lupi şi a luptat cu ei pentru şefia haitei. Istoria sa pare incredibilă, dacă n-ar fi dovezi video care să-i certifice autenticitatea
12.02.2023 | 10:39
Werner Freund, împărţind o bucată de carne cu lupii săi Foto: Werner Freund
ADVERTISEMENT

Povestea lui Mowgli, băiatul crescut de o haită de lupi și care se bucura de o autoritate considerabilă în această haită, este cunoscută de toată lumea Mulți știu, de asemenea, că există ceva adevăr în această poveste, de-a lungul vremii circulând o sumedenie de istorii despre copii crescuți de animale sălbatice.

Lupte cu lupii, pentru şefia haitei

Pentru astfel de copii, din păcate, drumul către lumea umană este de obicei închis şi este adesea este aproape imposibil să-i înveți să fie oameni. Nu există nicio modalitate de a compensa educația și pregătirea care nu a fost primită în primii ani de viaţă, iar în ciuda tuturor eforturilor profesorilor, astfel de copii continuă să se comporte ca şi cum ar fi în sălbăticie.

ADVERTISEMENT

Dar ce se va întâmpla dacă un om care este deja adult merge să locuiască într-o haită de lupi? După cum arată exemplul lui Werner Freund, în vârstă de 79 de ani, nu numai copiii mici pot învăța să se înțeleagă bine cu animalele.

Vreme de peste 40 de ani acesta a locuit într-o haită, într-o mini-rezervaţie creată de el în apropierea orașului german Merzig, din Saarland. El a creat acest loc în 1972 şi a crescut aici peste 70 de lupi. Unii s-au născut în rezervaţie, alţii au fost luaţi din diferite grădini zoologice și sanctuare ale vieții sălbatice din întreaga lume. Haita lui Werner includea lupi din mai multe rase, unii din Europa, altii din Siberia sau Mongolia, iar alţii chiar din America de Nord.

ADVERTISEMENT

Pentru cei ce l-au vizitat, scena comunicării dintre Werner şi haita lui poate că li s-a părut un fel de truc viclean de circ: 29 de lupi adevărați care se comportă destul de prietenos față de o persoană. Deşi din exterior pare uşor, acest lucru s-a dovedit a fi relativ dificil de realizat, iar Werner a trebuit să lupte din greu ca să-și asigure titlul de şef al haitei.

O dată dobândită autoritatea, Werner Freund a trebut să și-o mențină şi să le arate asta zi de zi lupilor săi. Astfel la ora mesei el mânca de fiecare dată primul, asigurându-se vigilent că niciunul dintre cei din haită nu îndrăznește să mănânce înaintea lui. Ei mănâncă, desigur, carne, iar Freund avea de fiecare dată o rezervă consistentă de carcase de cerb.

ADVERTISEMENT

În plus, în micile încăierări izbucnite pentru dominația în haită, Werner s-a ales de multe ori cu cicatrici ori cu vânătăi, dar el spunea de fiecare dată că este nevoie să participe la astfel de confruntări pentru a nu-și pierde credibilitatea și respectul lupilor.

“Dacă nu aş avea o viaţă de lup, nu aş fi putut crea niciodată o astfel de legătură cu ei. Am observat că masculul dominant este arogant cu restul haitei. Ca om nu sunt arogant, dar ca lup sunt. Este singurul mod în care îmi pot menţine poziţia de mascul alfa”, spunea Werner Freund.

ADVERTISEMENT

Povestea lui Werner Freund poate servi ca un exemplu viu al faptului că oamenii – cel puțin unii oameni – nu au nevoie deloc de tehnologie înaltă pentru a ocupa un loc demn în această lume. Unii spun că Freund însuși a devenit deja mult mai mult un lup decât un om, iar alții îl învinuiesc pentru că a făcut haita prea dependentă de el însuși.

ADVERTISEMENT